• Høyre er litt for traust, og høyrefolk er ofte altfor «skikkelige», mener partiets påtenkte stortingsrepresentant Eli Årdal Berland.
Olav Garvik

Gjør Høyre i Hordaland et rimelig godt valg neste høst, blir trebarnsmoren fra Fjell sendt på Stortinget. Da blir hun en av de fem (sannsynlige) debutantene fra Hordaland. På nominasjonsmøtet lørdag vil hun i hvert fall få fjerdeplassen på partiets liste.

Eli Årdal Berland er yrkeskvinne med gründererfaring, men arbeider nå som økonom på et av sentrumshotellene. Hun har trådt barneskoene som attpåklatt i en politisk aktiv familie i Jølster, men slo seg ned på Sotra i 1978. Der er hun i ferd med å bli et garvet politisk skinn, som gruppeleder i kommunestyret. Dessuten boltrer 52-åringen seg i fylkestinget.

Ingen barrikadestormer

Partiet har ingen grunn til å vente seg noen barrikadestormer her vestfra. I all hovedsak er hun såre tilfreds med det meste Høyre bærer til torgs av utspill og standpunkter.

Men hun etterlyser et friskere Høyre, et parti som ikke tar seg fullt så høytidelig som det har for vane:

— Ja, Høyre er litt for traust, og vi høyrefolk har nok en tendens til ofte å være altfor «skikkelige» og ordentlige. Vi kunne hatt godt av å være litt mer frimodige, sier hun til Bergens Tidende.

— Akkurat som Frp?

— Nei, for Frp har en lei tendens til å gå for langt, ikke minst i språkbruken. Frp-folk, slik jeg kjenner dem i min kommune, har en måte å opptre på som bryter sterkt med det jeg er vant med. De bruker for eksempel mer bastante uttrykk, og må derfor finne seg i å bli klubbet ned rett som det er.

— Er de vulgære?

— Det er vel å ta litt sterkt i. Men de har lett for å få andre mot seg, fordi de er så harde mot sine politiske motstandere.

«Mager» fylkespolitikk

— Er du glad for at Erna Solberg ivrer så sterkt for å avvikle den fylkeskommunen du er med og styrer?

— Ja, jeg er overbevist om at fylkeskommunen er et unødvendig ledd. Nå er det stort sett bare samferdsel, skole og kultur vi steller med. Det er for magert. Det er mye å vinne på å delegere mer myndighet til kommunene som heller bør bli noe større enn i dag.

— Med andre ord én kommunene for hele Sotra og Øygarden?

— Jeg regner med at det vil bli løsningen, men jeg er ikke sikker på at tiden er moden for det ganske ennå. Med et nytt fastlandssamband vil det derimot stille seg annerledes, sier Eli Årdal Berland.