• Høyre gir etter for press fra utbyggere av høyhus, mener Aps Arne Jakobsen.

KARI PEDERSEN

Kraftsalven fra Jakobsen kom under gårsdagens møte i komité for miljø— og byutvikling. Uttalelsen skyldtes at Høyre har deltatt i en tverrpolitisk arbeidsgruppe om høyhusmeldingen. Der har de lagt seg på en ganske restriktiv linje. I går la Høyre frem sitt eget forslag.

Arbeidsgruppen vil skjerme det historiske sentrum, men åpner for bebyggelse opp mot 50 meter i den nye bydelen ved Store Lungegårdsvann og på Nonneseter.

Ja i Jonsvoll

Høyre sier i tillegg ja til å bygge «moderat» høyere enn ni etasjer i Nøstegaten, men fikk bare støtte fra KrF på det. Derimot fikk Høyre flertallet (H, KrF og Frp) med på å si ja i Jonsvollskvartalet. Det samme flertallet vil sette døren på gløtt for høyhus i området ved Ørnen og Aasegården.

I hvert fall hvis KrF i bystyret stemmer slik Kristian Helland signaliserte i går:

— På dette punkt er vi i tvil, sa Helland.

Ifølge Arne Jakobsen har permittert byrådsleder Monica Mæland de siste dagene deltatt i Høyres diskusjoner om høyhusmeldingen:

— Byrådslederen har tvunget Høyregruppen på plass, hevdet Jakobsen.

Utfallet fra Ap fikk flere Høyre-representanter til å reagere:

— Hvis Jakobsen ikke kan legge frem bevis, må det han sier avfeies, sa Christopher Brun.

I likhet med Johan J. Horn minnet Brun om at arbeidsgruppen ikke kunne binde resten av partiet.

- Ikke tut og kjør

Kristian Helland forsvarte unntakene som høyresiden vil gjøre:

— Vi legger ikke opp til noe tut og kjør. Her er gitt åpninger, men ikke for hva som helst. Hvis ikke utbyggerne kommer med skikkelige prosjekter, vil KrF stemme mot.

Bare SV og RV stemte mot å bygge opp mot 50 meter i Nonneseterkvartalet. Det samme flertallet setter døren på gløtt for Kjelstrup Olsens tårnhus på Mølleneset ved Store Lungegårdsvann.

Krøll for Kunsthøyskolen

På bordet til komiteen lå en advarsel fra Statsbygg om at en høringsrunde om høyhus i dette området vil forsinke den nye Kunsthøyskolen.

Kommunedelplan og reguleringsplan for Store Lungegårdsvannet ligger klare for politisk behandling.

Byråd Lisbeth Iversen (KrF) bekrefter Statsbyggs påstand.

— Ja, sluttbehandlingen vil i hvert fall ta mer tid. Momentet med høyhus er ikke inne i kommunedelplanen. Hvor stor forsinkelsen blir, er vanskelig å si, sier hun til Bergens Tidende.