Hun ble hilst med stående applaus allerede da hun ankom årsmøtesalen til Hordaland Høyre på Clarion-hotellet på Flesland lørdag ettermiddag. En ekstra innsats kan være påkrevd, etter meningsmålingen som BT publiserte fredag å dømme: Flertallet i fylkestinget ligger an til å ryke for de borgerlige, for første gang siden 1991. En rekke nasjonale målinger de siste månedene har vist den samme tendensen.

— Borgerlige diskusjoner og spørsmål rundt regjeringen har mye å si for dette, tror jeg. Jeg tror veldig mange Høyre-velgere ønsker seg ro og orden på borgerlig side, sier statsminister Solberg.

Både KrF og Venstres misnøye med statsbudsjettet, oppgjøret om asylbarn-saken og Frp-nestleder Per Sandbergs utblåsning har bidratt til det stikk motsatte de siste månedene.

Forandring skaper usikkerhet

Statsministeren peker på at den siste TV2-måingen ikke viste så dårlige tall, men sier at partiet utvilsomt har fått noe lavere nasjonal oppslutning etter siste stortingsvalg.

— I prosessen til en regjering som ønsker å skape en del forandringer, er det alltid mye rom for å skape usikkerhet mens forandringen pågår. Det å være i omstilling kan oppleves som utfordrende. Jeg er helt sikker på at vi vil lande dette bra, og at vi kommer til å gjøre et godt valg.

— Må dere ta ned reformtempoet litt fram mot valget, for ikke å gjøre folk alt for nervøse?- Nei, jeg mener jo at det vi gjør er riktig. Når du får makt ved et valg, skal ikke hovedfokuset være gjenvalget. Hovedfokuset må være det du skal gjennomføre; at du skal ruste Norge for fremtiden.

Peker på uroen i fjor høst

I Hordaland har nesten hver femte velger forlatt partiet siden forrige fylkesmåling i september i fjor, ifølge BTs måling. Velgerlojaliteten ligger helt nede på 54 prosent, målt mot sist valg. På siste bergensmåling for BT, i januar, var oppslutningen nede på 27,7 prosent. Ikke siden 2007 har Bergen Høyre sett dårligere tall.

— Hva kan dere gjøre her lokalt for å bedre oppslutningen? Et godt valgresultat til høsten må jo være viktig for dere?

— Bergen Høyre hadde litt uro og diskusjoner i høst. Jeg oppfatter at dette har lagt seg nå. Eller mener jeg det viktigste er å vise frem politikken sin. Det er det alltid, sier statsminister Erna Solberg.