I går skrev BT om Odd Sverre Liseths nedsarvete og uverdige hospitser med en døgnpris på 350 kroner. Stig Høisæther i Leieboerforeningen mener de fleste av byens omkring 20 private hospitser er i like dårlig forfatning. Han peker ut Krohns losji i Michael Krohnsgate som ett av de verste.

— Jeg hadde aldri hatt samvittighet til å leie ut for en døgnpris på 375 kroner i et slikt hull som dette. Det er uverdig at du lar folk bor her, og tilbudet ditt er ubrukelig, sier Høisæther til huseier Leif Iversen. Det er datteren Lillian Iversen som driver hospitset.

Det ligger boss og skitne klær over alt. Kjøkkenet er groskittent. Et vindu er knust. Dørkarmene har merker etter å ha vært brutt opp utallige ganger. På et bord ligger brukerutstyr for heroin. På veggen henger en dartskive, fylt opp med kniver.

— Jeg synes ikke at dette er dårlig standard. Det er rotete her, men det er de narkomane som roter selv. Her får de tak over hodet, vi ordner opp for dem og det er sosialkontorene som spør oss etter rom. Vi gjør ikke noe galt. Vi hjelper dem, tordner Iversen.

— Selvfølgelig roter de, og det går både torpedoer og narkolangere inn og ut av huset ditt. Forstår du ikke at narkomane ikke kan bo slik uten tilsyn? Du burde i det minste ha en vakt her, og helsepersonell som kunne ta vare på de narkomane. Du skor deg på andres elendighet, sier Høisæther.

— Vi kan sørge for alt mulig, vi kan til og med servere frokost, men da koster det mer, sier Iversen, som sier rett ut at han har dette tilbudet for å tjene penger.

Bedre enn å gå gatelangt

Bjørn Petter Schreuder har bodd hos Krohns losji i et halvt år nå. Før han flyttet hit, rekte han gatelangs, sov ute, i kjellere og hos venner. I to år har han ventet på kommunal bolig. Han sitter på sengekanten, forslått i ansiktet, etter en slåsskamp med en utenforstående på sin egen hybel.

— Det er greit for meg her, men jeg kunne jo leid et helt hus for 13.000 kroner i måneden. Og det er ikke noe sted å bli rusfri. Miljøet er tøft, sier 33-åringen, som er narkoman.

Stig Høisæther har stadig kontakt med folk som bor på de private hospitsene, og vet derfor mye om hvordan tilstanden er i disse husene.

— Enten bør kommunen få i gang strakstiltak med vakter og helsemedarbeidere som tar seg av de narkomane i hospitsene, eller så bør disse stedene bare stenges, mener Høisæther.

Han mener huseierne har en tendens til å stå frem som engler når de snakker om det de driver med.

Rekrutterer nye brukere

— Men dette er ikke mennesker verdig. Det er meningsløst at kommunen betaler i dyre dommer for disse stedene som bare gjør situasjonen verre for de narkomane. I tillegg er disse miljøene med på å rekruttere nye rusmisbrukere, både blant unger som tiltrekkes miljøet og blant beboere som ikke var narkomane da de flyttet inn, sier Høisæther.

Han mener det er veldig viktig at kommunen skiller de som er narkomane fra dem som ikke er det.

— Vi har eksempler på alenemødre med barn som har bodd slike steder, og det går jo bare ikke an. En mor sto gråtende på døren hos oss etter en fyllefest på Bergen Inn, der hun var losjert inn med barna, forteller Høisæther.

Bergen kommune beregner at det finnes omkring 730 husløse her i byen. Leieboerforeningen mener tallet er altfor lavt.

— Vi registrerer alle som kommer til oss, og mener kommunen må legge på 1000 til. De fleste av disse er faktisk ikke narkomane. Bergen har minst 1730 husløse, og altfor få billige boligtilbud. De siste tre-fire årene har problemet eksplodert. Boligprisene har økt, det samme har renten. Stadig flere har havnet i et uføre som gjør at de mister hus og hjem. Dette merker foreningen vår godt, og løsningen er ikke hospitser fulle av narko og bråk, sier Høisæther.

KRANGLER: Hospitseier Leif Iversen (t.v:) er forbannet på Stig Høysæther i Leieboerforeningen fordi han mener han bidrar til et bedre liv for de husløse og narkomane med tilbudet sitt. Høisæther mener hospitset hans bør stenges på dagen. FOTO: RUNE SÆVIG