Før i tiden — i gamle dager - husker vi at butikkvinduene i sentrum bugnet av påske. Knallgul påske. Overalt.

Innimellom butikkenes vareutvalg kunne vi bivåne både mekaniske og stillestående påskeharer, påskekyllinger, påskehøner og påskehaner i søkk og kav, omgitt av påskegule påskefjær og alskens fargerikt malte påskeegg - både av den spiselig og den mer «bare til pynt»-varianten. Det var strikket påskepynt. Brodert påskepynt. Pappmachépåskepynt. Plastpåskepynt. Glasspåskepynt. Pluss en og annen Jesus på korset.

Men bortsett fra noen påskeliljer i krukker og bed her og der, hersker det påsketørke i dagens sentrum.

- Noen bør ta tak i dette!

Formann i Torvalmenningen Vel, Guttorm Alvsaker, synes mangelen på påskepynt i sentrumsbutikkvinduene egentlig er litt merkelig:

— Det er jo allment kjent at nær åtti prosent av befolkningen feirer påsken hjemme. Altså i byen. Samtidig vet vi at dagens butikker har mye lengre åpningstider nå enn før. Likevel ser det ut til at påskepyntet vindusdekorasjon har avtatt noe voldsomt, sier han.

Alvsaker forklarer fenomenet med at de fleste sentrumsbutikkene i dag opplever en mye tøffere drift enn før i tiden - med utvidete åpningstider og svært travle arbeidsdager. Dette mener han gjør det vanskeligere enn noensinne å få folk med på fellesløft, som for eksempel det å skulle pynte i butikkvinduene til påske.

— I motsetning til «i gamle dager», har de fleste av dagens små og mellomstore sentrumsbutikker ikke lenger egne dekoratører, noe som gjør det lettere å droppe påskepynten. Det er synd, for «vindusshopping» bør være en viktig del av sentrumshandelen. En eller annen bør virkelig ta tak i dette, sier Alvsaker.

Påskegult i Marken

Men heldigvis er det noen butikker i sentrum som holder stand. Hos Østreim Pels i Marken bugner det av både hjemmelaget og ferdigkjøpt påskepynt. Noe nytt og noe gammelt.

— Hos oss er det tradisjon å pynte til hver eneste høytid med tidsriktige dekorasjoner. Det er rett og slett utenkelig for meg ikke å pynte både inne i butikken og i alle vinduene til påske. Det er like naturlig som å pynte til for eksempel jul eller søttende mai, sier medinnehaver Tove Vefring Skar i Østreim Pels.

Og hun kan fortelle om økt kundekrets på grunn av pyntingen.

— Til og med menn stikker innom fordi de synes det er så hyggelig at vi har pyntet så fint. Også mange turister påpeker påskepynten vår. Ja, for byen har allerede fått besøk av de første turistene. Og turister synes ofte det er svært kjekt å «vindusshoppe». Da er det viktig at småbutikker som vår gjør sitt for at de skal trives her i byen, sier Vefring Skar bestemt.

Hører dere, dere andre «påskeløse» butikker?

GOD TRADISJON: Medinnehaver Tove Vefring Skar i Østreim Pels i Marken har i mange år pyntet butikken til årets forskjellige høytider. - Det er like naturlig for meg å pynte til påske som til jul. Det burde alle sentrumsbutikkene gjort, sier hun.<br/>Foto: ØRJAN DEISZ