Natt til mandag gikk væpnet politi til aksjon ved et parkeringshus på Skøyen i Oslo. Etter over et års etterforskningsarbeid, slo de til slutt til. Målet var å ta en narkoorganisasjon på fersken.

Det lyktes, ifølge politiet. De skal ha tatt de mistenkte så og si med hendene på narkotikaen, skriver Aftenposten.

Vi mener at vi har satt ut av spill en stor innførselsåre av narkotika til Norge.

Einar Aas, politiinspektør

Flere titalls kilo

Beslaget som ble gjort under aksjonen, skal dreie seg om flere titalls kilo amfetamin og kokain, i tillegg til en større mengde cannabis.

— Vi gikk til aksjon i forbindelse med overleveringen av partiet ved et parkeringshus på Skøyen. Deretter gjorde vi tilslag flere steder og pågrep flere andre mistenkte, sier politiinspektør Einar Aas, sjef for seksjon for organisert kriminalitet i Oslo-politiet.

Oslo-politiets seksjon for organisert kriminalitet betegner beslaget de gjorde somhistorisk stort.

— Jeg kan ikke bekrefte eksakte mengder, men vi mener at vi har satt ut av spill en stor innførselsåre av narkotika til Norge, sier Aas.

Ti personer er allerede pågrepet i saken, ni i Oslo og én i Sverige.

- Hovedmann fra Nordhordland

Blant de pågrepne er en 45-åring fra Nordhordland, som utpekes som hovedmann i saken. Han har valgt å legge kortene på bordet, men bare når det gjelder dette ene partiet.

Han erkjenner innførsel av en større mengde narkotika.

Petter Bonde, forsvarer

— Det jeg kan si, er at min klient erkjenner straffskyld etter straffelovens paragraf 162, 3. ledd (narkotikabestemmelsen, den såkalte proffparagrafen, red.anm). Han erkjenner innførsel av en større mengde narkotika. De rent konkrete mengdene kan jeg ikke kommentere, sier mannens forsvarer, advokat Petter Bonde, til Aftenposten.no.

Godt kjent i Bergen

BT vet at 45-åringens navn er godt kjent for bergenspolitiet. Han er tidligere domfelt en rekke ganger, blant annet i Sverige, tidlig på 90-tallet.

I perioden 1991 til 1993 ble hordalendingen dømt for bedrageri, grovt tyveri, heleri og dokumentfalsk. Den siste dommen fra Sverige stammer fra 1993. Da fikk han en straff på to og et halvt års ubetinget fengsel for grovt tyveri.

Rullebladet i Norge er ikke like innholdsrikt.

I 2001 måtte han møte i Halden tingrett, tiltalt for å ha smuglet større mengder sprit til landet. Han ble oppdaget av tollere på grenseovergangen ved Svinesund. For dette forholdet, fikk mannen tre og et halvt års ubetinget fengsel.

Flere vestlendinger siktet

De pågrepne har bakgrunn fra ulike miljøer. Seks av dem er nordmenn, en er pakistaner og en er bosnisk serber. Den pågrepne i Sverige er en nederlandsk kvinne.

Syv av de ni ble onsdag varetektsfengslet for fire uker. To av de ni pågrepne i Norge er løslatt. Begge disse er også vestlendinger tidlig i 20-årene. De er siktet for å ha mottatt mindre mengder narkotika.

Fulgt fra kontinentet

Etterforskningen har pågått over lang tid.

— Det har vært et langt lerret å bleke, godt og vel et år, sier Aas til Aftenposten.no.

Dette er en kanal som er benyttet i årevis og har forsynt tunge, kriminelle miljøer i Oslo-området

Einar Aas, politiinspektør

Oslo-politiet har samarbeidet med politiet i flere andre land, først og fremst Sverige.

— Transporten ble fulgt helt fra kontinentet, forteller Aas.

Politiet mener at etterforskningen har avdekket at denne organisasjonen har smuglet narkotika i flere år og at det til sammen dreier seg om svært store mengder.

— Dette er en kanal som er benyttet i årevis og har forsynt tunge, kriminelle miljøer i Oslo-området med narkotika, sier Aas.