— Det er ufattelig trist at han er død. Jeg angrer veldig på det jeg gjorde, og at det gikk for langt.

Det forklarte den 35 år gamle osingen da rettssaken mot ham startet i Nordhordland tingrett mandag.

Mannen er tiltalt for legemsbeskadigelse med døden til følge under særdeles skjerpende omstendigheter på kameraten sin siden barneskolen.

— Det er ingen tvil om at volden er utført med forsett. Spørsmålet er om han kunne ha innsett muligheten for dødsfølge eller betydelig skade, sa Elisabeth Deinboll hos Hordaland statsadvokatembeter i sitt innledningsforedrag.

Den tiltalte mannen møtte i Nordhordland tingrett iført dressbukse, skjorte og fin genser. Han så ned i gulvet mens tingrettsdommeren leste opp tiltalen mot ham. 35-åringen erkjente delvis straffskyld.

— Som aktor har påpekt er det sentrale spørsmålet om hvilket ansvar som påhviler tiltalte for at fornærmede ulykksalig nok ikke fulgte oppfordringer til å motta legehjelp, sa 35-åringens forsvarer Brynjar Meling.

Tiltalt for dødsvold

Det var 16. mai i fjor en 34 år gammel bergenser ble funnet død av foreldrene i en sokkelleilighet på Nesttun.

Samme natt ble den jevnaldrende osingen pågrepet i sitt hjem, og siktet for å ha påført mannen dødelige skader utenfor kjøpesenteret Amfi Os seks dager tidligere.

Den tiltalte 35-åringen forklarte at han fant avdøde, som tidligere har vært en god venn av ham, i huset sitt da han kom hjem fra jobb fredag 10. mai.

— Jeg kommer hjem, da sitter han der i min genser, og stuen er ryddet.

- Så blek ut

Han forklarte at de to hadde kjent hverandre siden 12-årsalderen, men at forholdet hadde kjølnet de siste årene før hendelsen.

— Han var blek og så ruset ut og så ikke bra ut, forklarte 35-åringen.

Han tilbød ifølge forklaringen sin å kjøre ham til en felles bekjent, men skulle først til kjøpesenteret Amfi Os for å klippe seg. Avdøde skulle vente i bilen, men da 35-åringen kom ut igjen var han forsvunnet.

VOLD BLE FILMET: Et overvåkingskamera ved Amfi Os fanget opp deler av det som skjedde da en 34 år gammel mann ble utsatt for tildels grov vold av en jevnaldrende mann 10. mai i fjor. Mannen er tiltalt for å ha forvoldt 34-åringens død. ARKIVFOTO: SILJE EIDE

Han gikk gjennom sekken til avdøde, som lå igjen i bilen, og fant sin sønns Playstation og andre av sine egne eiendeler, forklarte han.

— Da ble jeg rimelig provosert, og tenkte jeg ville konfrontere ham med det. Jeg ser ham komme ut av senteret på sørsiden, og går bort og spør om han har rundstjålet meg. Han nekter, og jeg skubber ham og tror jeg gir ham en flathånd på siden av hodet og dytter ham i bakken.

- Stemplet ham

Slik startet den første at de to voldsepisodene ved kjøpesenteret, som osingen nå står tiltalt for.

— Han sitter på bakken og dekker seg med begge armene. Jeg gir ham 3-4 slag med høyre hånd på hans venstre side av hodet med knyttet hånd. Jeg tråkker på ham, eller stempler blir det vel, i venstre siden av magen hans.

Aktor Deinboll ba tiltalte illustrere hvordan han stemplet avdøde.

Motvillig reiste han seg opp foran avdødes foreldre i retten, og viste hvordan han gjorde det.

- Hentet hammer

Tiltalte forklarte videre at han gikk noen meter vekk fra avdøde.

— Jeg begynner å gå derfra og snur meg, da sitter han på asfalten og spiller helt uforstående. Jeg løper tilbake og slår ham i munnen med venstre hånd. Det er den eneste gangen jeg treffer ham i ansiktet. Jeg er fremdeles provosert og går bort til bilen og finner en hammer. Jeg tar den bak ryggen og tenker jeg skal skremme ham med den, men idet jeg snur meg er han på vei inn i senteret.

Aktor Deinboll viste frem hammeren for retten.

— Jeg ville bare skremme ham, jeg hadde ikke tenkt å skade ham med den, gjentok 35-åringen.

- Sto på brystet

VERNESKO: Tiltalte var iført sko med ståltupp da volden ble utøvd.
POLITIET

Han forklarte at han dro hjem etter hendelsen, gikk inn på soverommet sitt og fant at han manglet en rekke verdisaker, blant annet dåpsgullet til barna. Han dro da tilbake til kjøpesenteret, som ligger noen hundre meter unna.— Jeg kjører rundt for å se etter ham, og ser han står ved den nordlige utgangen. Jeg stopper foran inngangen og går fort mot ham, og tar tak i kragen hans og sier at jeg skal ha dåpsgullet. Det blir bryting og vi holder hverandre i klærne. Begge faller over rekkverket til vognstativet. Jeg kommer meg raskest opp og forteller ham at jeg skal ha tingene mine, og så står jeg på brystet hans i to sekunder før jeg går av.

Viste video

På spørsmål fra aktor forklarte 35-åringen at han veier 95 kilo, og la cirka 70-80 prosent av vekten sin på brystet til avdøde.

— Det er ingen slag eller spark. Jeg vet det er vitner som sier jeg har hoppet på ham med begge beina. Videoen vil vise at jeg ikke gjør dette, forklarte 35-åringen.

— Vi er ikke helt enige i den fremstillingen, sier aktor Elisabeth Deinboll.

Videoen ble lagt frem for retten. Den viser det siste basketaket mellom avdøde og tiltalte, på nordsiden av senteret. Overvåkningskaeraet har fanget mellom ett og tre bilder per sekund.

Videoen gjør et hopp på fem sekunder under episoden hvor vitner har forklart de mener tiltalte hopper på avdøde, mens 35-åringen forklarer at han sto på brystet til mannen.

- Han var rabiat

Flere vitner til volden forklarte seg for retten mandag. To brødre som ble vitne til deler av den første episoden, forklarte at de ikke turte å gripe inn i situasjonen.

— Jeg fikk inntrykk av at dette ikke var kontrollerte handlinger. Det så ut som det ble gjort i voldsom affekt og at han som utførte det var rasende, forklarte den ene.

Da tiltalte hadde trukket seg vekk, forklarte han at han hjalp avdøde opp og fulgte ham inn i senteret.

— Jeg kunne ikke se at han blødde fra noe sted, han var litt oppskrapet i ansiktet. Klærne hans var hele, jeg kunne ikke se noen hevelser. Jeg spurte om det var nødvendig å ringe ambulanse eller politi, men han svarte ikke.

Han forklarte at han anså avdøde for å være i OK form, og mente det var trygt å forlate ham inne i senteret.

Et annet vitne som så hendelsen fra avstand, forklarte at det så ut som det hadde klikket for gjerningsmannen.

— Han var rabiat. Jeg tenkte "herregud, han må jo gi seg når han ligger nede".

- Varsom med å søke oppmerksomhet

Osingen har tidligere erkjent at han slo og sparket 34-åringen, men avvist at voldsutøvelsen var så grov og massiv som det vitner til hendelsen har beskrevet.

FORSVARER: Brynjar N. Meling
Odd E. Nerbø

— Han tar innover seg at han har vært involvert i en hendelse som uansett straffskyld eller ei settes i sammenheng med en persons død. Derfor vil han være varsom med hvilken oppmerksomhet han søker rundt saken av hensyn til de etterlatte, sa mannens forsvarer, advokat Brynjar Meling til BT tidligere.Han mente det er på det rene at saken dreier seg om legemsbeskadigelse, men at det blir et bevistema om hans klient kan holdes ansvarlig for dødsfølgen.

Alvorlige skader

Offeret fikk påvist bruddskader i hodeskallen, tre ribbensbrudd, samt bloduttredelser i ansiktet og flere steder på kroppen.

Den tiltalte 35-åringen mener flere av skadene avdøde hadde da han ble funnet, ikke er forenlig med volden han påførte ham.

Rapporten fra rettsmedisinerne viste at mannen døde som følge av massive, indre blødninger. Disse blødningene oppsto da milten sprakk dager etter at han ble utsatt for vold.

Tre sakkyndige følger rettssaken, og vil redegjøre for skadene på avdøde.

- Ville ikke til legen

Som BT tidligere har skrevet, skal flere personer i kretsen rundt den avdøde 34-åringen ha oppfordret ham til å oppsøke lege i dagene etter angrepet. Han skal også ha blitt undersøkt av ambulansepersonell, som skal ha ønsket å ta ham med for behandling og opplyste ham om farene for at han hadde indre blødninger.

Bergenseren skal ikke ha ønsket dette.

Til sammen skal 17 vitner forklare seg under rettssaken, som det er satt av tre dager til.

I RETTEN: Bistandsadvokat Einar Drægebø og aktor Elisabeth Deinboll.
Odd E. Nerbø