I fire døgn skal mannen (26) ha blitt holdt fanget og mishandlet. Nå krever politiet at ni personer skal tiltales for kidnapping, og at syv av disse også tiltales for utpressing og ran av 26-åringen og moren hans i november 2005.

Men politiet har ikke alltid tatt kidnappingen like alvorlig:

— Historien virket først for utrolig til å være sann, sier en kilde.

Først da en mann (31) ble voldtatt med en banan i mai i fjor - i den samme leiligheten hvor 26-åringen skal ha blitt holdt fanget - startet etterforskningen for fullt.

Voldtektsetterforskningen gjorde at politiet begynte å rulle opp det de karakteriserer som et svært brutalt torpedomiljø. Tre av dem som politiet nå krever tiltalt for kidnapping, er også siktet for bananvoldtekten.

- Slått og skamklippet

Politiet mener å kunne bevise at ni personer bidro til å holde 26-åringen i fangenskap fra 12. til 16. november 2006.

Ifølge siktelsen skal 26-åringen i perioder ha vært bundet fast, mens han ble utsatt for grov vold og mishandling.

I forsøket på å presse ham for penger skal kidnapperne ha klippet av en øreflipp, slått og skamklippet ham, og vridd rundt en av fingrene hans til den ble forstuet.

Etter en tid ble 26-åringen flyttet fra leiligheten i Fyllingsdalen til et hus nær Danmarksplass.

Fra dette huset ble 26-åringens mor på Østlandet oppringt med et klart krav: Overfør 15.000 kroner til din sønns konto. Hvis du ikke betaler, blir han drept.

Moren klarte imidlertid bare å skrape sammen 2500 kroner, som hun overførte.

Utpresserne hadde da sikret seg tilgang til 26-åringens kort og kode, og fikk tatt ut litt over 2000 kroner fra kontoen hans.

— Vi mener begge to er utpresset med ransmidler, først moren, så sønnen, sier politiadvokat Trond Eide i Hordaland politidistrikt.

Tre kvinner tiltalt

Fem av de ni som politiet vil ha tiltalt, er erfarne kriminelle:

  • Brødre (24) og (22): Dømt for å knivrane en kiosk sammen. 24-åringen er dømt for grov vold på byen, mens lillebroren blant annet er dømt for å banke opp folk med hammer og balltre.
  • Mann: Dømt elleve ganger, blant annet for vold, mishandling av samboer, trusler og narkotika.
  • Mann (34): Dømt ti ganger, i hovedsak for narkotika- og vinningsforbrytelser.
  • Mann (33): Dømt ni ganger, blant annet for narkotika, bedrageri og heleri.

Politiet mener at tre kvinner har bidratt til å holde 26-åringen i fangenskap, men at bare en av dem har hatt en rolle i utpressingen. Hun er tidligere dømt for heleri, mens den ene av de to andre er dømt for narkotika.

Kidnappingssiktet døde

Statsadvokat Benedicte Hordnes skal i sommer ta stilling til både hvem som skal tiltales for kidnapping, og hvem som skal tiltales for bananvoldtekten.

— Vi ser på begge sakene samtidig, og vurderer om de skal retteføres sammen, sier Hordnes.

Totalt er 12 personer siktet i de to saken, men siden politiet sendte sin innstilling til statsadvokaten, er en omkommet.

En rettssak med alle 11 på tiltalebenken vil bli den mest omfattende torpedorettssaken i Bergen noensinne. Saken kommer tidligst opp for retten i oktober.

Ifølge politiet innrømmer ingen av de 11 siktede straffskyld i vesentlig grad.

ODDLEIV APNESETH