— Vi har opplevd at ungdom grisekjører samme dag som kompisen har dødd i en trafikkulykke. Når de reagerer slik, er det ikke annet som fungerer enn å ta fra dem førerkortet, sier Sigurd Børve, fungerende lensmann i Kvinnherad.

Bygden har hatt flere dødsulykker blant unge menn de siste årene, og politiet er sjokkert over hvor raskt kompisene rister av seg sjokket og trør gasspedalen i dørken igjen.

— Den siste dødsulykken var 9. mai i år. En 21-åring gjorde en forbikjøring i høy fart på vei hjem fra jobb. Han møtte en annen bil, og endte rett i fjellveggen, forteller Børve.

Like etter ulykken kastet den omkomnes kompiser seg aggressivt ut i trafikken igjen.

— Da vet vi at det hjelper ikke med holdningskampanjer. Vi lurer på hva som skal til for å vekke dem. Jeg tror ikke lenger på noe annet enn å ta fra dem lappen ved første anledning, sier Børve.

Derfor synes han det er en god idé at politiet landet rundt nå satser på å ta de unge råkjørerne.

I likhet med andre bygder har Kvinnherad et fartsmiljø, en gjeng som ikke har stort annet å ta seg til enn å ragge rundt.

— Råkjøring er et stort problem for oss her inne. De burner og spinner rundt i sentrum, kappkjører og kjører på tid fra A til B. I trimmede, stylete biler fulle av ulovlig utstyr, sier Børve.

Han har vært politimann i Kvinnherad i 20 år, men forstår seg ennå ikke helt på de unge fartsfrikene.

— Det er jo verdens kjekkeste gutter når vi snakker med dem, men med en gang de setter seg inn i bilen skrur de av knappen for sunn fornuft, og trykker inn gasspedalen.

— Hva gjør dere med problemet?

— Vi har hyppige reaksjoner, og når vi får inn klager på bilister, tar vi dem raskt inn til en bekymringssamtale, sier Børve.