8. mai er Norges frigjøringsdag, men i 2011 vedtok regjeringen å etablere veterandagen samtidig. Det har skapt strid.

Et år før 70-årsjubileet ruster Norges Fredsråd og 8. mai-komiteen i Bergen til kamp med parolen «Vi tar frigjøringsdagen tilbake».

De vil ha «fokus på fred og forsvar, fremfor militært angrep og intervensjon», heter det i et opprop.

— Betyr det at dere eier dagen?

— Det er feil å si at noen eier dagen, men det er fundamentalt galt å blande markeringene. Vi føler at det er blitt en militarisering av dagen, med F16-fly og krigskors, sier Irene Elise Hamborg, som er representant for Fredsrådet i Bergen.

— I virkeligheten har de kapret en historisk dag for å legitimere norske angrepskriger, sier Hamborg.

Få kom

Bare 40 personer møtte opp foran Den Nationale Scene for å feire dagen da tyske militære styrker i Norge kapitulerte etter å ha okkupert Norge i fem år. Datoen regnes også som de alliertes seiersdag.

— Mai er en hektisk måned og dette var første gang, sier Hamborg.

De fremmøtte la ned krans ved Nordahl Grieg-statuen, og gikk i tog til Den blå steinen.

SKJØT MED SKARPT: Forfatter og journalist Olav Kobbeltveit talte før gruppen på om lag 40 personer gikk i tog gjennom Bergens sentrumsgater.
ODD MEHUS

— Vi har fått en ny krigerkultur. I 2012 kunngjorde Forsvaret at 8. mai også gjaldt soldater i utlandet. Det er uforståelig at SV kunne være med på en slik tilsnikelse, sa hovedtaler Olav Kobbeltveit.Etter 2. verdenskrig har over hundre tusen nordmenn tjenestegjort i nesten 100 ulike internasjonale operasjoner i over 40 land i fire verdensdeler, ifølge Forsvaret.no.

— Norske soldater i Libya hadde ikke freden som siktemål, de var ute i USAs oppdrag. Hold fingrene borte fra 8. mai, den er opptatt, sier Kobbeltveit.

Har registrert kritikken

Forsvaret har markert veterandagen i 12 byer og tettsteder torsdag (se programmet). Pressetalsmann for forsvarssjefen, major Eystein Kvarving, har fått med seg kritikken:

— Vi registrerer at det er ulike meninger. Ytringsfriheten er en viktig del av det demokratiet norske soldater skal være med på å forsvare, sier Kvarving.

PRESSETALSMANN: - Vi registrerer at det er ulike meninger. Ytringsfriheten er en viktig del av det demokratiet norske soldater skal være med på å forsvare, pressetalsmann for forsvarssjefen, major Eystein Kvarving
FORSVARET

— For vår del er veterandagen en fin markering, med den historien og de grunnverdiene norske soldater har bidratt til på vegne av Nato, FN, Norge fra Tysklandsbrigaden og frem til i dag. Det har vært verdige markeringer over hele landet, sier major Kvarving.Forsvaret har oppfordret alle landets ordførere til å hedre landets veteraner 8. mai. I Bergen deltok Trude Drevland på et arrangement på Solheim Æreskirkegård.

I Oslo brukes dagen blant annet til å dele ut Krigskorset for innsats i internasjonale operasjoner. Denne gangen fikk løytnant Aleksander Hesseberg Vikebø og oberstløytnant Kåre Brændeland en slik utmerkelse.

Korset kan også deles ut for innsats under 2. verdenskrig. Det skjedde sist i 2009. ## Militærbilder

Veteranene gjør seg også bemerket på Facebook. Mange har byttet til militæruniform på profilbildet i anledning dagen, skriver Tønsberg Blad.

— Å bytte profilbilde er en god måte å vise alle hvor mange veteraner det faktisk finnes i Norge. Det er hundre tusen veteraner, sier Kenneth Lysell (29) fra Åsgårdstrand til avisen.

Hva mener du? Diskuter saken under: