Skal du på tur i helgen, har du dårlig tid. Lørdag ettermiddag starter fem dager med regn, kraftig vind og dårlig vær. På søndag er det ventet storm i fjellet og kraftige vindkast i lavlandet.

Meteorolog Geir Ottar Fagerli forklarer at uværet allerede er i anmarsj.

Kraftig stormsenter

Nå oppfordrer han folk til å være forsiktige.

— Det bygger seg opp et stormsenter i norskehavet lørdag kveld. Dette rammert primært Midt-Norge, men vil også merkes sterkt i Hordaland. Det blir vindkast opp til 25 meter i sekundet og full storm i fjellet, sier Fagerli.

Med mindre det foreligger spesielle grunner, bør folk unngå å oppholde seg i fjellet i Sør-Norge.

— Veiene kan bli stengt allerede tidlig på søndag. Vi fraråder derfor folk fra å oppholde seg i fjellet natt til søndag og søndag formiddag, sier meteorologen.

- Tenk på sikkerheten

Han får støtte fra Statens vegvesen. De ber folk tenke på egen sikkerhet.

— Det kan fort bli kolonnekjøring og stengte veier. Det er på denne tiden av året der dette skjer. Folk må følge med på trafikkmeldingene og værvarslene som sendes ut, sier trafikkoperatør Jan Marøy.

Han ber alle som skal ut på veiene om å stille godt forberedt.

— Er det kolonne, så kan det fort bli mange timer å vente. Da er det viktig at folk har varme klær og mye drivstoff. Har du små barn, kan underholdning også være en fordel, sier Marøy.

Dårlig turvær hele uken

Utsiktene er heller ikke gode for dem som vil gå tur. Ifølge meteorolog Fagerli må eventuelle turgåere kle seg godt.

— Frem til lørdag ettermiddag vil det stort sett være oppholdsvær. Vil man på tur, bør man gå da. Imidlertid vil det kunne blåse opp til stiv kuling på kysten, og etterhvert vil det bli regn. Regnet vil vare helt frem til onsdag, sier Fagerli.

Da kan det imidlertid bli skivær enkelte steder.

— Fremover er det ventet mye dårlig vær, men torsdag vil markere et skille. Da kommer det kalde luftmasser innover landet, og det vil kanskje bli snø.

Slik rammer stormen på søndag.
Meterologisk Institutt