Den kraftigste orkanen som er målt hittil i dag ble målt på Ona fyr i Møre og Romsdal, der det blåste 109 knop.

— Det er det samme som 200 kilometer i timen. I slik orkan klarer en neppe å gå oppreist, sier sier statsmeteorolog Dag Kvamme ved Vervarslinga på Vestlandet, som holder nøye øye med ekstremværet i kveld.

Under nyttårsstormen i 1992 blåste det 120 knop på kysten.

— Det er lurt å holde seg hjemme dem til klokken blir 23-24 i kveld, etter det skal de roe seg, sier Kvamme.

kraakenes3.jpg

|Han er utstyrt med aggregat på fyret.

Følger nøye med

Bildet fra Sjøgata i Nordfjordeid viser hvilke krefter som er i sving. Ved operasjonssentralen i Sogn og Fjordane er det svært hektisk i kveld. Ved 18-tiden begynte meldingene å hagle inn.

— Vi har flere patruljer og brannvesenet ute fordi det er meldt om vegsteginger og naturskader. Tak har blåst av hus og det er en del branntilløp. Det gjelder over hele fylket, sier operasjonsleder Odd Arve Solvåg.

I Eikefjord i Flora kommune ble folk evakuert da taket blåste av et bygg med boliger og forretningsbygg.

En person er også tatt med til legen for sjekk etter en bilulykke som følge av været.

— Denne personen hadde kjørt i en stein som hadde falt ned på riksvei 5 ved Florø. Det er mye som skjer her nå, men vi tar unna det vi kan, sier Solvåg.

Voldsom storm

— Det er en voldsom vind her nå, sier Torfinn Kråkenes (51) på Kråkeneset fyr ved spissen av Stad i Sogn og Fjordane.

Han merker godt ekstremværet allerede.

— Det var et forferdelig brak her i husveggen, noe løsnet så jeg må ut å sjekke hva det var, sier han når bt.no ringer ham ved 19-tiden.

Kråkenes ligger ved fastlandet, rett før for Stad. Ved 19-tiden ble det målt orkan, 42 meter i sekundet ved Kråkenes fyr i Sogn og Fjordane. Det tilsvarer over 150 kilometer i timen.

— Det knaker i huset, jeg kan ikke huske sist vi hadde en slik storm her, sier Kråkenes.

— Hold dere innendørs

Politiet på Sunnmøre ber folk holde seg inne for å unngå personskader i ekstremværet. I tillegg oppfordrer de til ikke å ringe politiet med mindre det er «strengt nødvendig».

— Dette er for å sikre at livsviktige samtaler kommer gjennom, forklarer operasjonsleder Arnfinn Helge Valderhaug i Sunnmøre politidistrikt søndag kveld.

Operasjonssentralen blir nedringt av folk som har meldinger om uværet Dagmar, som har slått til mot Mørekysten.

Innringerne melder blant annet om et stort antall trær som er blåst over ende og som sperrer veier i distriktet. I tillegg blir løse gjenstander slynget gjennom luften av den kraftige vinden og utgjør en fare for alle som oppholder seg utendørs eller er ute og kjører.

— Heldigvis er det ikke meldt om personskader så langt, sier Valderhaug.

- Veldig travelt

Også i Hordaland politidistrikt er det kaotisk i kveld.

— Vi har det veldig travelt i kveld. Det kommer hele tiden meldinger om trær som er blåst ned og det er stengte veier i hele fylket. det er ikke meldt om personskader i kveld, sa operasjonsleder Erik Gjesdal klokken 20.40 i kveld.

Politiet i Sunnhordaland melder klokken 19.32 om trafikkulykke på E134 mellom Etne og Ølen, Vindafjord. To kjøretøy oppgis å være involvert.

Trær har blitt blåsr over E134 på ulykkesstedet og vegen er sperret. Klokken 20.09 kjørte fire biler inn i hverandre. Et tre som har falt over E134 synes å være årsak til uhellet. Det er påvist lettere personskade på to personer. E134 er nå i ferd med å bli ryddet, melder politiet.

Orkan på Stad

Ekstremværet i Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Trøndelag er døpt «Dagmar». Tidligere i dag ble det meldt at det vil være blant de ti sterkeste stormene som har rammet de siste 30 årene.

— Uværet vil ikke bare ramme kysten. Derfor har vi sendt ut ekstremvarsel, sier statsmeteorolog Dag Kvamme.

— Lavtrykket svekkes langsomt og har nådd masimal intensitet ute i havet, sier Kvamme.

Han får inne nye observasjoner hver time om hvordan været endrer seg.

Roligere til midnatt

— Ved midnatt skal det verste være over. I Trøndeland gir det seg mellom midnatt og klokken 02.00, ser det ut som, sier Kvamme.

Hurtigruten har så langt innstilt to avganger, flere ferger melder nå om at de legger seg til ro for kvelden på grunn av sterk vind.

Portforbud

Mens folk på fastlandet sikrer både fast eiendom og løsøre, hyler Dagmar allerede rundt ørene på mannskapet på Statfjord B-plattformen.

På Statfjord-feltet er vindhastigheten søndag kveld oppe i 190 kilometer i timen, og de ansatte har fått portforbud, skriver Dagbladet. Uværet og fokket fra sjøen er så tett at det knapt er mulig å se over til naboplattformen Statfjord A.

— Vi følger med på værmeldingene der vi har installasjoner. Det viktigste for oss er å ivareta sikkerheten til dem som jobber der ute, sier informasjonssjef Inger Lise Rettedal i Statoil.

ORKAN: På Statfjord C. i kveld. - Her r over oss og vi har nå vind på 91 knop (168km/t) i gjennomsnitt og 107 knop (198km/t) i kastene.16m bølgehøyde, det gynger godt, melder Erlend Tveito fra plattformen.
ERLEND TVEITO