— Como esta? Takk, vi har det bra. Bien, bien. Praten går ivrig rundt langbordet på Landåstorget Seniorsenter. Det blafrer i papirer med spanske gloser, og de tolv deltakerne spør og svarer til den store gullmedalje.

ý Yo soy de Barcelona betyr...? ý Eg e' fra Barcelona. ý Muy bien, kjempebra! ý Og hvordan sier vi «han er ikke her»? ý Hm. Er det noen som har viskelær? ý Var dette lekse, egentlig?

Venninnetur til Spania

Spansk nybegynnerkurs for pensjonister er blitt en suksess.

— To timer etter at notisen stod i avisen, var kurset fullt, meddeler daglig leder ved Landåstorget Seniorsenter (eller skal vi si Señorsenter?), Brit Utne. Ytterligere femti interesserte måtte avvises høflig på telefonen.

— Skal bli veldig kjekt å lære seg litt spansk. Det eneste jeg kan nå, er å telle til ti og gjøre en helt enkel bestilling på restaurant, ler Aud Reppenhagen.

Hun var i Brasil i fjor og har en venninne i Spania som hun besøker, og synes det er kjekt å få en forståelse for hva som foregår der man er.

— Man reiser mer og mer når man blir pensjonist, og det er i hvert fall greit å kunne lese noen skilt og finne frem til bakeren, sier Aud. Som er positivt overrasket over tilbudene rundt omkring på eldresentrene.

Kurs på kurs på kurs

Engelsk, akvarellmaling, bridge, internasjonal folkedans, porselensmaling, data, trim. Det er ikke bare spansk man kan lære seg på Landåstorget Seniorsenter.

— Jeg har gått på gymnastikk her om onsdagen, det er helt herlig, forteller Ellinor Gading.

Men nå er det altså de spanske horisonter som skal utvides. Lærer Mari Bjørnersen synes elevene er flinke til å gjøre lekser.

— Det er nok sikkert fordi pensjonister har bedre tid, mener den unge instruktøren. ý Ha, jeg har aldri hatt det så travelt som nå, sier Aud og smiler. Forskjellen er at nå kan hun velge hva hun vil bruke dagene til.

Herlig hjernetrim

ý Me llamo Eli, jeg heter Eli. ý Me llamo Arnold.

Tre señorer og ni señoraer har funnet veien til curso de español. Skal alle så reise til Spania for å praktisere sine nyervervede kunnskaper?

— Jeg har ingen reiseplaner, men liker å utvide mine kunnskaper, sier Eli Borja. Etter at hun ble pensjonist, har hun gått på flere spennende kurs.

— Jeg har tatt datakurs, og bruker datamaskinen hver dag. Her forleden var jeg inne og fant en spansk ordbok på nettet, sier Eli.

Medelev Bjarne Jølner synes spanskkurset ser lovende ut.

— Det er godt å holde hjernevinningene i sving. Dessuten gleder jeg meg til faktisk å forstå regningen neste gang jeg er i Spania.

ENGASJERENDE KURS: - Hva heter ...? Mange spørsmål rundt bordet når tolv pensjonister møtes en gang i uken for å lære spansk. Aud Reppenhagen (t.h.) reiser mye, og gleder seg til å forstå spanske skilter. Lærer Mari Bjørnersen er storfornøyd med elevene sine.
FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN