Kvinnen i Gamlevegen i Ytre Arna skrev nylig brev til Grønn etat i Bergen kommune. Der fortalte hun om sine erfaringer med hjortene som har besøkt hagen til henne og naboene.

«Tulipanløker er det beste de vet. Sist høst plantet jeg 100 tulipanløker, og jeg fikk åtte tulipaner i våres», heter det i brevet til Grønn etat.

— Disse dyrene har ødelagt mye for oss. De har tatt seg til rette i hagene til oss her i området, sier hun til bt.no.

Jakter på godsaker

— I flere år har vi prøvd alle gode råd. Vi bygget høyere gjerder, men det nyttet ikke. Dyrene kom seg inn og tok seg til rette, sier hun.

- Hva har hjortene skadet?

— De spiser jo alt, og har forsynt seg av bærbusker, frukttrær, jordbær og planter. Tulipanløker er jo det beste de vet. Jeg plantet 100 løker i fjor høst, men fikk kun åtte tulipaner i vår, svarer Aas.

- Det lukter

Hun forteller også at det lukter fælt om høsten. Da er det parringstid.

— Det lukter forferdelig i hagen. Prydbuskene våre har også ligget veltet i hagen. Det ser ut til å være den samme hjortefamilien som holder til i nærheten, og har gjort det i alle år, sier hun.

Hos Grønn etat er det viltforvalter Hallvard Sandven som er ekspert på hjort.

- De tar seg til rette

- Hvordan er det med hjortebestanden i Bergen?

— De siste årene har bestanden gått drastisk ned. For noen år siden var det 1100-1200 dyr. Målet er å komme ned i en bestand på 700, svarer Sandven.

Han forteller at hjortene gjør mye skade.

— De tar seg til rette og spiser det de kommer over. De liker jo svært godt epler, og spiser alt som smaker godt. Også blomster på kirkegårder er blitt spist av hjort, sier Sandven.

Han forteller at det er løyve på å skyte 414 dyr i årets hjortejakt. Foreløpig er cirka 220 skutt.

Jorunn Aas forteller at den siste tiden har hjortene vært mindre plagsomme. Kanskje er dyrene som oppsøkte henne skutt, eller de har funnet nye beitemarker.