Morten Kjærsrud hadde vært på besøk hos en kamerat lørdag kveld da han kjørte motorsykkel hjemover mot Fana rundt halv ett natt til søndag. Kameraten skal bli god å ha, skal det vise seg. På vei opp Birkelundsbakken må Kjærsrud plutselig bråbremse.

— Jeg kom kjørende over bakketoppen og så at en bil hadde stoppet foran en hjort. Jeg begynner å bremse, og så ser jeg at bilen fra høyre kjører ut i veien foran meg. Da hadde jeg ikke annet å gjøre enn å legge meg ned i veibanen for ikke å krasje med bilen, sier Kjærsrud.

Etter det husker han ikke så mye, annet enn at han hadde veldig vondt i skulderen og at han klarte å reise seg opp på egenhånd. Litt senere kommer politi og ambulanse. Han blir fraktet til Haukeland Universitetssykehus.

Tam hjort

Bt.no skrev om og så nærmere på hjorten i Nattlandsveien tidligere denne uken. Folk som arbeider i nærheten har blant annet klaget på at de ”ikke får hjort noe”. Hjortene har slått seg ned rett ved Nattlandsveien og ligger der også midt på dagen. Kjærsrud mener de så og si tamme hjortene utgjør en stor fare for trafikken.

— De er livsfarlige. Både for biler, motorsyklister og fotgjengere.

Brakk krageben og skulderblad

Han ble sendt til sykehuset med store smerter, brukket krageben og skulderblad etter ulykken.

Tirsdag måtte han operere skulderen og da traff han igjen kameraten han hadde besøkt like før han traff hjorten.

— Han er kirurg, det var han som opererte meg, forteller Kjærsrud.

Nå håper han at hjortene vil forsvinne fortest mulig, slik at de ikke ville skape farlige situasjoner for trafikken i området.

— For meg må de gjerne skyte hele gjengen. Hjortene er et problem for trafikken. De er store og ville dyr. Det jeg er blitt utsatt for er bare en bagatell, men tenk hvis folk kommer med barnevogner og blir overfalt av en hjort, sier Kjærsrud.

Han synes kommunen bør gjøre noe med hjorten ganske raskt.

— Kjøttet kunne kommet godt med, som kosttilskudd for pasientene på Haukeland for eksempel, foreslår han.

Får trolig leve

Bergen kommune har ingen planer om å skyte dyrene i Nattlandsveien fordi de er tamme og nærgående, i hvert fall ikke foreløpig.

— Vi kan ikke skyte dyr inne i boligområdet, inni mellom husene. Da må det være ekstraordinære forhold. Til nå har vi ikke hatt situasjoner hvor det har vært nødvendig å gå til det skrittet å gi særskilte fellingsløyver på grunn av nærgående hjort som dette. I stedet har vi økt fellingsløyver i områder med mye hjort, sier landbrukssjef Kari Elster Moen i Bergen kommune.

Elster Moen sier det generelt mye gjort i Bergen og at kommunen er opptatt av å få en mindre bestand.

— Jegerne må være bevisst på hvilke dyr de skyter. De må ikke bare skyte de flotte bukkene, men også kollene som er produksjonsdyrene. Utfordringen er å få skutt alle det er gitt fellingsløyve på, det skjer ikke i dag, sier Elster Moen.