• Måten Arbeiderpartiet og KrF har behandlet Morgensol-barna på står i grell kontrast til det sosiale engasjement de forsøker å vise frem i valgkampen, mener Torstein Dahle (RV). Morgensol

Med støtte fra Høyre har de to partiene avvist å forholde seg til de groteske tilstandene de tidligere barnehjemsbarna levde under. — Arbeiderpartiet og KrF er i Bergen de aller hardeste mot svake grupper, sier Dahle. Morgensol blir valgkampsak

I forståelse med de to kvinnene som har stevnet Bergen kommune for brudd på menneskerettighetene, vil han gjøre Morgensol-saken til valgkampsak. - Det er slike saker som er virkeligheten. Det er i slike saker det ekte sosiale engasjementet kommer frem, sier førstekandidaten fra RV. Han sammenlikner Morgensol-saken med saken om de rentefrie lånene som i mange år red kommunen som en mare. Etter en lang rettsrunde vant 87 kvinner frem, og kommunen tapte renteinntekter på rundt 100 millioner kroner. - I den saken var også ledelsen i Ap og KrF knallharde mot en svak gruppe. Lave sosialhjelpssatser er en annen slik sak, mener Dahle.

«Må snu» Torstein Dahle mener kommunen utsetter de to Morgensol-kvinnene for nye overgrep når de må kjempe for sin sak i rettslokalene. - Måten byrådet har taklet denne saken på er direkte umoralsk og rå. Å presse disse menneskene gjennom en langvarig juridisk prosess er rett og slett dårlig gjort. Noe av ofrenes problem er å komme over det de har opplevd og legge opplevelsene bak seg. I en rettssal må de bore seg tilbake i fortiden. Det blir som et nytt overgrep, sier Dahle. Allerede onsdag tar partiets representant i helse- og sosialkomiteen, Tom Sundby, saken opp på nytt.

Krever forlik Frps Arne Sortevik har allerede fått flertall for å be byrådet om en orientering, men etter at kommunen nå er stevnet, mener RV det haster med en avklaring. - Denne saken har en karakter som gjør at det er helt uansvarlig at den ikke snarest bringes til en avslutning ved at kommunen forsøker å inngå forlik, sier Sundby. Arne Sortevik (Frp) støtter initiativet fra RV.

- Skammelig - Denne saken viser hvordan partier i praksis oppfører seg utenfor rommene der de politiske festtalene holdes. På folkemøte i Grieghallen gjorde Kjell Magne Bondevik forsøk på å få verdidebatt inn i valgkampen. Vi er mer opptatt av hvordan anstendigheten utøves i hverdagen. Morgensol-saken er en del av virkeligheten i Bergen, og der har KrF og Ap muligheten til å vise et moralsk ansvar. Moralsk ansvar går ikke ut på data. Å hevde at saken er foreldet, slik byrådet gjør, er skammelig, sier Sortevik.