— Nederlandske elever sitter mye inne og har lite natur å utforske, sier den nederlandske lærerstudenten.

Skoler i flere land, blant annet England, Litauen og Polen, arbeider sammen med skolen i Bergen for å få elevene vekk fra dataspill og tv og ut i naturen.

Fysisk aktivitet, ernæring og livsstil er tema for prosjektet.

- Får de med seg alt?

— Skal eg lage gapahuk? Eg vet ikkje ka det e' for nåkke engang, sier en av elevene i 7B på Ulsmåg skole litt småfortvilet.

Sjuendeklassingene har gått ti minutter fra asfaltplassen på skolen til et lite skogholt. I småregnet tar noen elever frem øksen for å hogge trær til gapahuk, andre bruker kniv for å lage pil og bue. Alt med strenge regler og etter veiledning fra lærerne. En tredje gruppe er i ferd med å knuse egg til pannekakerøren som skal stekes på panne over bålet.

En dag annenhver uke er klassen i naturen, og alle fag blir undervist utendørs. Flere foreldre har lurt på om elevene får med seg alt de skal lære, når de er så ofte vekke fra klasserommet.

Ingen problemer, mener lærer Kåre Råsberg, som er koordinator for prosjektet.

- Ingen bøker kastet

— De praktiske utfordringene ligger til grunn for alt elevene gjør. Men teorien er alltid med. Lager vi bål, snakker vi på forhånd om ildens betydning for mennesket gjennom historien. Når vi hogger eller sager trær, kan vi for eksempel måle diameter og radius, forklarer Råsberg, men forsikrer:

— Vi har ikke kastet bøkene.

I tillegg til det faglige, lærer elevene mye annet av å være utendørs, mener læreren. Elever som er teoretisk svake, opplever at de mestrer skolen på en helt annen måte, og rollene i klassen blir annerledes.

— Det er gøy å være mye ute. Og så får vi snakke engelsk, sier Inger Lauritsen, som rører sammen tykk og god pannekakerøre.

Siden de samarbeider med skoler i andre land, kommer studenter og lærere på utveksling. Når de underviser og forteller, går alt på engelsk.

- Kan plukke blader, da

Både Lærerstudent Trudy Pettinga fra Nederland og Adeline Bournigal fra Frankrike fikk et lite kultursjokk i møtet med norske elever. Som utvekslingsstudenter ved Høgskolen i Bergen deltar de i uteskoleprosjektet.

De fleste franske barn bruker ikke naturen, sier Bournigal, de ser på den.

— Hadde vi begynt å kutte skog, hadde foreldrene protestert. Vi hadde også fått nei til å lage bål. Det eneste vi kan gjøre i naturen er vel å rusle tur og plukke blader, sier Adeline Bournigal.

Når de kommer hjem, vil de to lærerstudentene foreslå at elevene i deres hjemland får slippe seg mer løs utendørs. For når norske barn kan, kan også nederlandske og franske, tror de.

For mer informasjon, se www.siu.no

FIKSER GAPAHUK: Håvard Hallås Stubseid (til venstre) og Christian Vorland Marthinussen lager gapahuk. Ikke så vanskelig det, hvis du har gjort det før. FOTO: MARITA AAREKOL
- MAT MÅ VI HA: Etter noen timerute i kald novemberskog, er detgodt med pannekaker. IngerLauritsen (til venstre) og CathrineAlsaker fikser røre. FOTO: MARITA AAREKOL
ØKSEN ER MED: Elevene får brukebåde øks og kniv. Men kun hvis defølger strenge regler. FOTO: MARITA AAREKOL