Væpnet politi gjennomsøkte i natt et sykehjem i Fana før de fant den drapsdømte rømlingen Kjell Rune Rotenes (33), som rømte fra Sandviken sykehus mandag.

Pågripelsen skjedde uten dramatikk klokken 01.32 på Søreide i Ytrebygda bydel, sier operasjonsleder Sven Johannessen ved Hordaland politidistrikt. Rotenes forsøkte å stikke av, slik at politiet måtte benytte hund.

— Hjalp til med flukten

I forbindelse med pågripelsen av Rotenes ble også tre andre menn pågrepet, siktet for å ha hjulpet Rotenes med å flykte og å holde seg skjult. Forholdene har en strafferamme på inntil fem år. Mennene har sittet i avhør i dag.

— De avhørt alle tre, og så vidt jeg vet er de løslatt. De var teknisk siktet i forbindelse med pågripelsene, men jeg tror ikke de kommer til å bli en del av saken videre, sier politiførstebetjent Jens Ekmann i Hordaland politidistrikt.

En av de siktede bor i nærheten av stedet Rotenes ble pågrepet.

— Vi vet ennå ikke sikkert om Rotenes har vært i området tett opp til boligen eller i denne boligen, sier Ekmann.

Fortsatt leter politiet etter personene som hjalp Rotnes til å rømme i bil mandag.

— Vi har avhørt flere i denne saken, og det er noen vi skal snakke nærmere med, sier Ekmann.

Politiinspektør Svein Erik Krogvold antyder overfor bt.no at rømlingen kan ha hatt flere hjelpere.

— I tillegg til de tre som ble pågrepet i forbindelse med nattens aksjon, har vi avhørt to personer, og det kan bli flere avhør, sier han.

Trolig har Rotenes organisert flukten via telefoner på Sandviken sykehus.

Viktig tipser

Pågripelsene er et resultat av intensiv etterforskning og et tips fra en årvåken borger, sier han.

— Tipseren er ikke en beboer i området, og ikke en som var på stedet før pågripelsen skjedde. Han har en annen relasjon til saken, sier Krogvold.

— Personen som hjalp oss, kan regne med en påskjønnelse fra politiet, sier han. Trolig vil politimesteren arrangere en seremoni med overrekkelse av blomsterbukett.

Observasjoner av fluktbilen, en svart bil med defekt eksosanlegg, var en av faktorene som ledet til pågripelsene. Politiet vil imidlertid ikke opplyse om bilen tilhører en av de arresterte.

Rotenes, som er dømt til tvungent psykisk helsevern, er nå tilbakeført til Sandviken sykehus, der han stakk av mandag kveld. Han vil neppe kunne straffes for flukten fra sikkerhetsavdelingen.

- Traumatisk

33-åringen ble pågrepet på en parkeringsplass i nærheten av Søreide sykehjem. Væpnet politi trålte i forkant av arrestasjonen sykehjemmet.

— Politiet gjennomsøkte bygget i natt. Det var ingen som har sett han her på bygget, men nattevaktene opplevde det som traumatisk, sier daglig leder Ingunn Kjemhus ved sykehjemmet til bt.no.

— Ingen beboere ble berørt. De sov gjennom dette, føyer hun til

— Vi fikk tips om at han kunne være i Fana, og sendte en hundepatrulje til et område ved Ytrebygdsvegen. Der ble han pågrepet, uten dramatikk, sier operasjonsleder Sven Johannessen.

Rotenes hadde ingen våpen på seg, og forholdt seg rolig under arrestasjonen.

— Han visste jo at var på jakt etter ham, sier Johannessen.

LES OGSÅ: "Bonus": Politiet fant annen rømling på toget

HELGE O. SVELA (mms)
ETTERLYST: Rømlingen ble tirsdag etterlyst internasjonalt. Politiførstebetjent Carl-Petter Leganger kan nå slå seg til ro med at mannen er tatt.
Liv Solli Okkenhaug