Lysbakken mener at spådommene om bergensklimaet som Bjerknessenteret la frem tirsdag, må få betydning for klimadebatten også i valgkampen.

Forskerne er sikre på at store deler av Bergen vil bli oversvømt som følge av at havnivåene stiger.

Lybakken varsler at SV vil bruke rapporten til Bjerknessenteret for å stoppe alle planer om oljeboring i Lofoten og Vesterålen.

Vil ikke stille ultimatum

– Regningen for klimaproblemene blir utrolig stor hvis vi ikke gjør noe nå. Å forhindre oljeboring i nord blir en av våre viktigste saker, og den kampen skal vi vinne, sier Lysbakken.

Han nekter å si om SV vil forlate en regjering som går inn for oljeboring i nord. De rødgrønne partiene har inngått en «gentleman`s agreement»:

– Vi skal forhandle etter valget og stiller ingen ultimatum til hverandre i mediene i forkant, sier Lysbakken.

Rike land må gå foran

Klimavarslene for Bergen viser at Vestlandet har en egeninteresse i å nå målet om å begrense oppvarmingen av Jorden til to grader, mener Lysbakken.

– Vi er avhengig av å få en god klimaavtale på toppmøtet i København i desember. Men da må vi, som er et rikt land, gå foran og kutte våre egne utslipp for å få troverdighet.

Han tror ikke på dem som hevder at kraft fra norsk olje fortrenger enda mer forurensende kullkraft.

– Jeg velger å tro på forskerne. De som ikke gjør det, er modige. Historien kommer til å dømme hardt dem som velger feil, sier Lysbakken.