• Hvis dere hadde sett mailboksen min, så lurte jeg på i dag hva slags by jeg bor i, sa Lisbeth Iversen i forrige uke. Nå forlater hun byrådet for å skåne familien mot mer hets.

Tilrop og hets på gaten, bybanen og i 17-maitoget. Det ble hverdagen til avtroppende byråd Lisbeth Iversen (KrF) i kjølvannet av tiggerdebatten.

Spesielt etter Iversens utspill om dusjing for tiggere i Sentralbadet og Straxhuset vekket et voldsomt engasjement i bergenserne.

Hos noen er engasjementet åpenbart sterkere enn hos andre.

— Jeg hadde helt klart ønsket å fortsette i byrådet hvis ikke dette hadde skjedd, sa Lisbeth Iversen på pressekonferansen, der byrådsleder Monica Mæland annonserte hennes avgang.

Barna ville ha pause

Ifølge Iversen har hun aldri tidligere opplevd så mye ekle tilrop og så stort engasjement som romsaken har utløst.

— Jeg skulle klart å stå i denne stormen også, men for familien ble kostnaden for stor. Det er mitt ansvar å balansere mitt politiske engasjement mot hensynet til min familie. Nå har det bikket over. Jeg har opplevd tilrop i 17. mai-tog og på bybanen. For mine nærmeste har det virket sterkt, sa Iversen.

Iversen har fire barn i aldersspennet 18 til 31 år. Det var de som til slutt spurte om ikke moren kunne ta en pause fra politikken.

— Familien har bodd i India og sett bunnløs fattigdom på nært hold. At en debatt som i realiteten handler om internasjonal nødrett fører til slike utfall på gaten, er noe mine barn har tatt tungt, sier Iversen til BT.

Hetset på epost

I møtet til bystyrets helse- og sosialkomite forrige uke sa Lisbeth Iversen også at diskusjonen rundt dusjing og tiggere er stygg.

— Hvis dere hadde sett mailboksen min, så lurte jeg på i dag hva slags by jeg bor i. Men jeg tar imot den kritikken jeg får, sa Iversen forrige uke.

Omtrent samtidig gikk hun til byrådsleder Monica Mæland og ba om å få fratre.

— Først og fremst er dette veldig trist. Lisbeth er min lengstsittende byråd, og når hun gir meg en slik beskjed, må man bare respektere den, sier Mæland.

Vil bli vanskeligere

Byrådslederen sier tiggerdebatten er en sak som sliter ekstra tungt på politikere over hele landet.

— Når jeg snakker med mine kolleger i Oslo, forteller de at de opplever det samme. Det gjelder både i byrådet i Oslo og i regjeringen, sier Mæland.

Hun avviser at debatten av romfolk er en av de vanskeligste sakene hun har fått på bordet som byrådsleder.

— Dette er en av mange tunge og vanskelige saker, og vanskeligere vil den bli, sier Mæland.

GÅR AV: Lisbeth Iversen (KrF), her med partikollega og byråd Filip Rygg.
ØRJAN DEISZ