• Daglig opplever vi utenlandske drosjesjåfører rasisme og hets på jobben. Flere kunder vil ikke kjøre med oss, og mange slenger rasistiske bemerkninger, sier Eyup Akyol.

39-åringen har jobbet som drosjesjåfør for Bergen Taxi i bare fire måneder, men har allerede hatt utallige rasistiske opplevelser på jobb her i byen.

— Rasisme er et langt større problem for meg i jobben enn rusete passasjerer. De rusete personene er det i det minste mulig å roe ned, men rasistene er aggressive og truende, sier Akyol, som kommer fra Tyrkia og har bodd i Norge i fire år.

Han ramser opp den ene ubehagelige opplevelsen etter den andre.

— En gang fikk jeg en fyr inn i drosjen som nettopp hadde sittet i fengsel for knivstikking av en utlending. Han hatet utlendinger, og la på ingen måte skjul på det.

Akyol kjenner flere utlendinger i yrket, og kollegene hans opplever mye av det samme.

— En av dem er iraner, og han har det enda verre en meg, sannsynligvis fordi han er enda mørkere i huden. Vi opplever mye. Kundene krangler på hentetakster og kjøreruter, og mer enn antyder at det er fordi vi er utlendinger. De tror vi lurer dem.

Velger hvite sjåfører

Daglig opplever flere av dem dessuten at kunder nekter å gå inn i drosjene deres på holdeplassene fordi de ikke ser norske ut.

— De bøyer seg ned og ser inn. Når de ser at det er en utenlandsk sjåfør, går de til neste bil. Det skjer ofte. En gang var det en som gjorde det med meg. Han sa til neste sjåfør at han ikke ville kjøre med meg fordi jeg var utlending. Sjåføren svarte at han selv var kosovo-albaner, og at han måtte leite videre. Da kalte kunden ham også en jævla utlending.

Akyol mener at de norske sjåførene må opptre mer solidarisk når rasistiske kunder nekter å kjøre med sjåfører med annen hudfarge.

— Når en kunde unngår en bil fordi sjåføren er utlending, bør føreren i neste bil nekte å kjøre personen. Slik det er i dag, godtar de bare at kundene velger oss bort, og så kjører de rasistene. Etterpå forteller de oss at kunden ikke ville kjøre med en utlending.

Akyol bodde 12 år i Tyskland før han flyttet til Norge, og forteller at han har opplevd mer rasisme her i landet på fire år enn under hele oppholdet i Tyskland.

— Grensene i verden er i ferd med å viskes ut. Folk lever over alt, men Norge er fremdeles helst bare for nordmenn. En gang kom det en fyr inn i drosjen min og sa at det var bra jeg ikke var utlending. Så snart jeg måtte si noe, hørte han at jeg ikke er norsk. Da begynte han å kjefte og si rasistiske ting. Jeg stoppet drosjen, og det endte med at jeg måtte tilkalle politiet for å få ham til å betale. Politiet bare trekker på skuldrene.

Akyol har forståelse for at for at enkelte kvinner av ulike grunner ønsker seg kvinnelige sjåfører, men han synes det er uhørt at kundene også kan velge ut fra nasjonalitet.

- Kan ikke gjøre noe

— Mange eldre mennesker er helt livredde når de skal kjøre med oss. De er helt stresset når de kommer inn i bilen og holder godt fast på alt. Men jeg prøver bare å roe dem ned og snakke med dem. Det går jo helt fint.

Før Akyol begynte i drosjeyrket jobbet han to år i barnevernet.

— Jeg er en veldig tålmodig person. Det skal mye til for å hisse meg opp, men rasisme vil jeg ikke finne meg i, sier han.

Styreleder i Bergen Taxi, Arve Halvorsen, synes det er veldig trist at sjåførene må oppleve rasisme på jobb.

— Dessverre kan jeg ikke se de helt klare virkemidlene umiddelbart. Jeg er redd dette er et uttrykk for samfunnets holdninger. Det er i hvert fall ingen grunn til å tro at utenlandske sjåfører lurer kundene mer enn nordmenn, sier Halvorsen.

— Hva med å be norske sjåfører om å nekte å overta kunder som ikke vil kjøre med mørkhudede?

— Det er umulig. Etter Konkurransetilsynets regler har kunden anledning til å velge fritt blant drosjene på holdeplassen, så det kan ikke vi gjøre noe med.

Han synes det er et kraftig tankekors at Akyol opplever rasisme som et større problem i jobben enn rusete kunder.

OPPRØRT: Eyup Akyol opplever selv å bli hetset som drosjesjåfør i snitt annenhver dag, og han har kolleger i yrket som opplever det daglig. - Folk kaller oss for jævla utlendinger og sier vi tar jobbene fra dem. Jeg arbeider og betaler skatt, og det må vel være det beste, sier 39-åringen som opprinnelig er fra Istanbul i Tyrkia. FOTO: HELGE SKODVIN