Dyrene skal ha vært så desperate av sult at de ødela tennene sine ved å gnage på uspiselige gjenstander.

— Jekslene var runde som klinkekuler, sa veterinær i Mattilsynet Per Arne Ludvigsen da han vitnet i Bergen tingrett i går.

Hestene hadde også flere hårløse parti og ustelte hover.

I stallens forgang lå en diger haug med gjødsel som gjorde det umulig for hestene å komme ut og inn av stallen for å bli luftet. En av hestene var i så dårlig forfatning at den ble avlivet. En annen ble slaktet.

Det var i april i fjor at Dyrevernsnemnda tok hånd om de syv hestene. Da hadde de i flere år vært oppmerksom på hesteeieren som nå er tiltalt for en rekke brudd på dyrevernloven

— Vi har fått svært mange bekymringsmeldinger på denne mannen. Det er både naboer og hestejenter som har vært inne i stallen og sett på forholdene, fortalte Ludvigsen.

Har hatt 15 inspeksjoner

Den tiltalte 66-åringen har hester både på småbruket der han bor og andre steder i bergensområdet. Han skal ha hatt opp til 18 dyr samtidig. Mens noen av dem har stått innesperret i stallen, skal andre ha vært ute og frosset seg gjennom store deler av vinteren.

— Området er trekkfullt og værhardt. Skogen er pistrete og hestene har ikke hatt noe tak å søke ly under, sa Per Arne Ludvigsen.

Dyrevernsnemnda har vært på minst 15 inspeksjoner hos 66-åringen og gitt ham en rekke pålegg. Men ifølge Ludvigsen har han ikke fulgt noen av dem.

— Tiltalte sier at vi ikke har greie på hestehold og avviser alle forslagene til endringer. Når vi ringer, legger han på rører når han hører hvem det er, sa veterinæren.

- Hestene manglet matlyst

Den 66 år gamle mannen nekter straffskyld og hevder at han har tatt seg av hestene sine på en tilfredsstillende måte. Han mener hestene ble avmagret fordi de ikke har hatt matlyst.

— Jeg tror de har hatt et slags virus. Det er ikke uvanlig at slike dyr av og til slutter å spise, sa han i retten.

— Hvorfor gjorde du ikke noe med dette da, spurte politiadvokat Tore Johan Sørland.

— Hestene begynte å spise igjen samme morgen som de ble hentet av Dyrevernsnemnda, sa 66-åringen.

Han forklarer hele saken med at flere personer i Mattilsynet har vært ute etter «å ta» ham.

— De har alltid vært etter meg, sa hesteeieren.

Aktor la ned påstand om tap av retten til å holde hester de neste fem årene, 21 dagers betinget fengsel og 10.000 kroner i bot. Forsvarer Knut Braathen ba om full frifinnelse for sin klient.

Dom i saken faller tirsdag første november.