Presis klokken 10.00 i går gikk «jomfruturen», første tur med passasjerer siden 10. januar. Steinar Olsen fra Porsgrunn ble ved en tilfeldighet førstemann opp.

— Har banen vært stengt? Det visste jeg ikke. Jeg er bare på besøk her i Bergen. I det fine været ville jeg ta meg en tur med den, mens konen min er opptatt med noe på Universitetet, sa han da han ankom nedre stasjon like før klokken 10.00. — Da passer jo dette fint. For en utsikt, utbrøt han på vei mot toppen.

  • Jeg er glad for at vi igjen kan tilby transport opp til Ulriken, sier daglig leder Thorbjørn Sirseth.

Banen har vært stengt siden den ene gondolen kilte seg fast med tre Telenor-montører om bord 10. januar. De skulle foreta vedlikeholdsarbeid på toppen, men ising på kablene førte til full stans. Trioen måtte fire seg ned fra gondolen.

Eksamen i ekspressfart

I forbindelse med hendelsen fikk Sirseth inndratt sertifikatet sitt frem til 17. mai. Lenge så det ut for at banen ville bli stengt frem til da, men Sirseth har stått på for å få den gjenåpnet tidligere. Deler av den røde gondolen har vært til oppgradering hos fabrikken i Sveits, og Veritas har sikkerhetskontrollert banen. I tillegg er to nye driftsledere utdannet i rekordfart. De gikk opp til eksamen torsdag, og ved midnatt falt sensuren. Begge besto, og fikk de nødvendige sertifikatene til å føre banen fra i går av.

Har savnet banen

— Vi har savnet Ulriksbanen, sier paraglider Henning Apelseth. I går tok han banen opp med tur nummer to, og svevde ut fra Ulrikens topp.

— Vi bruker banen veldig mye når det er vær til det. Det blir for langt og tungt å gå opp med alt utstyret på ryggen, sier paraglideren, som er medlem av Bergen Hanggliding- og Paraglidingklubb.

Minutter senere kastet han seg ut, og lot seg sveve over Montana og Landås, før han gikk inn for landing ved Brann Stadion. Senere fulgte flere paraglider-kolleger etter, opp med banen og ut i luftrommet over søndre bydel.

Flagget til topps

Thorbjørn Sirseth ble med den første offisielle turen til topps.

— Nå skal flagget der oppe heises, sa han, og smilte om kapp med marssolen.

— Flagget har ikke vært oppe siden 10. januar, tilføyde han.

Utover formiddagen strømmet det til med flere passasjerer, både paraglidere, vinterferieturister og bergensere. Foreløpig er det innskrenket drift i kafeen. Den er åpen som varmestue, med enkel servering.

— Tilbudet skal utvides etter hvert, sier Thorbjørn Sirseth.

Skiføre

Selv var han fast bestemt på at han senere på dagene skulle prøve skiene.

— Det er litt lite snø akkurat her ved øvre stasjon, men det rapporteres om at det er fullt mulig å bruke skiene litt lengre inne på vidden, sier han.

Nå håper han på en renessanse for Ulriksbanen.

— Vi skal holde åpent så ofte været tillater det, forsikrer han.

FANTASTISK SKUE: - Litt av en utsikt, bemerket Steinar Olsen fra Porsgrunn på vei mot Ulrikens topp. Han ble første passasjer da Thorbjørn Sirseth (t.v.) i går gjenåpnet Ulriksbanen. FOTO: HELGE SUNDE
AVNET BANEN: - Vi har savnet banen. Det blir for tungt og langt å bære utstyret opp, sa paraglider Henning Apelseth før han kastet seg ut i luftrommet over søndre bydel. FOTO: HELGE SUNDE