Det var 12. desember i fjor at en 32 år gammel mann ble knivdrept i en hytte på Herdla på Askøy. Gjerningsmannen var offerets 27 år gamle kamerat, som erkjente drapet allerede under pågripelsen samme natt.

To rettspsykiatere leverte i forrige uke sin sakkyndigrapport, etter å ha gjennomført en fullstendig judisiell observasjon for å kartlegge gjerningsmannens psykiske tilstand.

Konklusjon: 27-åringen kan ikke straffes for drapet.

— De sakkyndige har konkludert med at han var psykotisk på gjerningstidspunktet. Det innebærer at han etter alle solemerker vil få en dom på overføring til tvunget psykisk helsevern, og ikke ordinær fengselsstraff, sier påtaleansvarlig Asbjørn Onarheim i Hordaland politidistrikt.

Har vært tema før

Spørsmålet om 27-åringen kan straffes eller ikke, har vært tema tidligere.

I januar i fjor ble han satt under tiltale for et trettitall ulike forhold, blant annet tyveri, ordensforstyrrelser, spytting mot politiet og hærverk.

Den gang ba politiet om en foreløpig vurdering av mannens psykiske tilstand. De sakkyndige konkluderte med at det fantes holdepunkter for at han kunne være strafferettslig utilregnelig, og anbefalte en fullstendig rettspsykiatrisk undersøkelse.

Denne undersøkelsen ble imildertid aldri bestilt, og sakene ble henlagt.

Ikke kjent motiv

Politiet fikk fredag rettens medhold i forlenget varetekt for mannen, noe han på forhånd hadde samtykket til.

27-åringen er ikke blitt avhørt av politiet siden dagene etter drapet.

— Politiet har ikke funnet det nødvendig med flere avhør, sier hans forsvarer, Egil Jordan.

Mannen har ifølge forsvareren ennå ikke sagt så mye om hvorfor han knivdrepte kameraten sin.

— Han har ikke kommet med noen forstandig forklaring på dette punktet, og kan dermed ikke oppgi noe eksakt motiv for handlingen, sier Jordan.

Ifølge politiadvokat Onarheim er saken så å si ferdig etterforsket.

— Vi har ikke klart å bringe motivet på det rene. Bakgrunnen for handlingen fremstår fortsatt som uforståelig, sier han.

- En gemyttlig aften

Den aktuelle kvelden var offeret på vennskapelig besøk hos gjerningsmannen, som leide en sjøhytte på Herdla. Noen timer senere lå 32-åringen død på gulvet.

Han døde av massivt blodtap etter å ha blitt knivstukket flere ganger i hals- og brystregionen.

I timene før drapet var det ingenting som tydet på at kvelden skulle ende i tragedie, har 27-åringen sagt.

— Min klient har forklart at det hadde vært en gemyttlig aften, hvor to kompiser drakk alkohol sammen og så film, har forsvarer Egil Jordan tidligere sagt til BT.

ÅSTEDET: 12. desember i fjor ble en 32 år gammel mann funnet død i en sjøhytte på Herdla på Askøy.
Silje Katrine Robinson