PÅL ANDREAS MÆLAND

(foto)

Kaien på Kleppestø er full av biler i grålysningen. Noen hundre som ellers ville ha kjørt over broen og inn på veinettet i Bergen, har i stedet parkert gratis og tatt båten til byen.

Få sekunder etter at kaptein Svein Hjartåker har buksert «Snarveien» til kai, åpnes portene i baugen, og askøyværingene myldrer inn på båten. 94 passasjerer blir med på 08.30-avgangen til Nøstet, og da er morgenrushet i ferd med å avta.

— Vi har 3-4 avganger om morgenen fra Kleppestø og tilsvarende fra Nøstet om ettermiddagen, som har veldig bra belegg. Ellers er det ofte tynt med passasjerer, forteller Hjartåker.

- Mer behagelig enn buss

Midt i båten har Marit Nilsen fra Florvåg slått seg ned ved siden av naboen Aslak Lauvrak. Begge er på vei til jobb. De har vært faste passasjerer med hurtigbåtene siden ruten ble opprettet.

— Jeg håper virkelig at de fortsetter med denne båten. Jeg tar den hver dag, og synes det er raskere og mer behagelig enn å ta bussen. Dessuten er det mer miljøvennlig, sier Nilsen.

— Og så treffer vi naboen om bord, og det er jo trivelig, skyter Lauvrak inn.

Begge vil prøve å fortsette å ta båten selv om BNR kutter antall avganger.

  • Det viktigste er jo at den går om morgenen og ettermiddagen. Det er da vi skal til og fra jobb, sier de to naboene.

Tom båt midt på dagen

Hver dag kjører «Snarveien» 48 turer over Byfjorden. En god del av disse går for nesten tom båt. På overfarten fra Nøstet var det for eksempel kun tre passasjerer i tillegg til BTs utsendte. Også avgangene midt på dagen kommer ofte ned i fem-seks betalende, begge veier.

I går var det 116 passasjerer på 07.30-avgangen fra Kleppestø, mens 110 tok båten en halv time senere. Første avgang klokken 06.00 var det kun åtte morgenfugler som tok.

Men to og en halv time senere er det altså en velfylt båt som siger inn forbi Verftet og Hurtigrutekaien. Passasjerene forsvinner ut i bygatene med avis under den ene armen og veske i den andre. Mannskapet på fire kjører tom båt tilbake over Byfjorden for å hente neste bøling.

POPULÆR SNARVEI: Trass trusler om nedleggelse: Det var mange passasjerer om bord på de morgenavgangene BT fulgte i går. Langt mer glissent er det på kaien midt på dagen.
ARNE NILSEN
GODE NABOER: Aslak Lauvrak og Marit Nilsen er naboer både på Florvåg og på «Snarveien» til sentrum. - Vi pleier å kjøre til Kleppestø og ta båten til Nøstet. Derfra kan vi gå eller ta buss til jobb, forteller de.
ARNE NILSEN