— Vi er samlet her for å ta avskjed med Kevin. Samlet med vår sorg, våre spørsmål, vår opplevelse av urettferdighet. Han ble drept, og vi opplever sorg og smerte, sa prest Egil Hjortland.

Kevin Daae Berland (15), som ble drept i massakren på Utøya 22. juli, ble begravet ved Herdla kirke på Askøy torsdag formiddag. Hver eneste benkerad i kirken - 540 plasser - var fullsatt da begravelsen startet klokken 11. Det var derfor satt opp høyttalere utenfor, slik at noen titalls som ikke fikk plass også kunne følge seremonien.

— Vi er samlet i Guds hus. Her møtes håp og håpløshet, lys og mørke, sa presten. Han fortalte om en gutt som viste engasjement og mot, som var med i ungdommens kommunestyre og nestleder i AUF.

— Den lange fredagen 22. juli, og dagene etterpå, har vært preget av sorg og smerte. Vi deler vår smerte og vår sorg med hverandre. Kjærligheten er størst, og den blir stående. Vi trenger den spesielt når vi vandrer i sorgens landskap, sa presten.

- En tung bør å bære

Stortingsrepresentant Jette Christensen (Ap) talte i kirken. På benkeradene satt en rekke andre politikere, blant andre Laila Dåvøy (KrF), Audun Lysbakken (SV), Per Rune Henriksen (Ap) og fylkesmann Lars Sponheim.

— Den grusomme gjerningen på det som skulle være Norges fineste plass for ungdom, er så forferdelig at det er umulig å beskrive. Tapet av vår fremtids ledere er en tung bør å bære. Men vi har vist samhold i sorgen. Fra nå av heter det ikke lenger «jeg», men «vi», sa Christensen.

Solist Belinda Lerøy sang Celine Dions «My Heart Will Go On» og Eyvind Skeies «For siste gang». Fungerende Askøy-ordfører, Siv Høgtun (H) sa at Norge har fått demonstrert at vår frihet og vårt demokrati ikke er gratis.

— Akkurat nå er ord veldig fattige. Helst vil vi snu tiden tilbake, og endre det som har skjedd. Men vi vet vi ikke kan. Vi vet vi må gå videre, selv om det i dag virker umulig. Vi kjenner alle til tap, vi har alle mistet noen, men ikke på denne måten, ikke på grunn av ren ondskap, sa Høgtun.

På vegne av Askøy Arbeiderparti og AUF ga Terje Mathiassen (Ap) uttrykk for sin medfølelse «i den bunnløse sorgen».

— Det er vanskelig å forstå og akseptere. Han ble brutalt tatt fra oss, fordi han forsvarte våre demokratiske verdier, sa Mathiassen.

Askøy AUF sendte fem ungdommer sommerleiren på Utøya. Bare tre kom hjem i live. Lokallaget har i underkant av 30 medlemmer, og 15 år gamle Kevin Daae Berland var en av de mest aktive i organisasjonen.

- Moden og engasjert

— Kevin var veldig moden, en trygg og god person å ha rundt seg. Han var godt likt og hadde mange venner, også blant dem som var eldre enn ham. I forhold til sin unge alder var han en utrolig flink politiker, har John Helge Høgli, leder for Askøy AUF, tidligere fortalt BT.

Han beskriver 15-åringen som svært ambisiøs: Kevin var bestemt på at han ville inn på Stortinget, og at han skulle nå langt i politikken. Et av hans store politiske idoler var utenriksminister Jonas Gahr Støre, som besøkte Utøya torsdag, dagen før massakren.

— Kevin koste seg på Utøya, han var i sitt rette element og fikk mange nye venner. Jeg møtte ham etter Støres tale, og Kevin var helt i himmelen. Han mente Jonas Gahr Støre var en genuin politiker, minnes Høgli.

15-åringen var elev ved Ravnanger ungdomsskole. Han ble med i AUF i fjor, og satt også i Ungdommens kommunestyre. Etter bare et par måneder som aktiv ungdomspartipolitiker, var han blitt nestleder i lokallaget. Hans hjertesaker var kamp mot rus- og gjengmiljø og rasisme.

— Jeg har alltid opplevd ham som en engasjert person, og tenkte at han hadde stort potensial i politikken, sier AUF-lederen.

DREPT: Kevin Daae Berland (15).
PRIVAT