ØYVIND ASK

Hvor vokste du opp? Øyjordsveien ved Stemmemyren, bare et bekkaspark fra banen.

Hvor ville du helst bodd? Sandvikssiden, det er jo byens «solkyst», og jeg trivs godt i Skuteviken.

Hvor går søndagsturen? Sandviken, opp i Fjellveien, eller i sentrum, kanskje ut til Nordnes.

Favorittutested? Jeg er fortsatt trofast mot Holbergstuen, treffstedet vårt i ungdomstiden. Det var ikke så mange muligheter den gangen, det ble helst der eller Wesselstuen for oss. Det er litt vittig å tenke på nå, for på Holberg'en løste vi verdensproblemene, på Wesselstuen diskuterte vi dem. Men på Bangla hadde de aldri hørt om at det fantes noen verdensproblemer. Og så hadde vi Børsen da — der var de mest opptatt av å skape dem.

Hvor handler du klær? Olsen & Nicolaysen. De har en egen avdeling for oss som er kraftig bygget.

De beste skillingsbollene? De får du i Gamle Bergen. Ovnen er vedfyrt, og det tar tre dager å varme den opp. Men så er også bollene fantastisk. Skikkelig gammelt bergensk håndverk.

Ditt beste skoleminne? Jeg har noen gode, og noen pussige. For eksempel når lærer Thorolf Fjellanger sto på hendene på kateteret og småpengene drysset ut av lommene. Jeg tror det var med hensikt, for til de nærmeste sa han: «Dokker kan bare ta de!»

Din bergenske favorittrett? «Hvit dame» med krokanbunn.

Hvor er du medlem? Over alt, det spørs om du har plass til alle, men jeg kan ta noen: Skuteviken Skøiteclub, IL Sandviken, Sandvikstrikkens venner, Skuteviken buekorps eldreforening, Skutevikens vel, Sandvikens kulturhistoriske forening, Statsraad Lehmkuhls venner og Ølve mållag.

Hva samler du på? Skøytehuer, trikkerekvisita og Lenin-merker. De gir jeg gjerne til Høyre-folk.

Ditt bergenske favorittuttrykk? «E' du hallatt?»

Hva er du mest stolt over? Jeg tror statuen av Madam Felle, som faktisk danner sentrum av jordaksen.

Hva ville du vist en turist? Utsikten fra Sandviksbatteriet.

Hva er du minst stolt over? Utrolig at politikerne lar byen forsøples. Jeg tenker da også på alle bosspannene som blir inventar i det offentlige rom.

Hva mangler i Bergen? Egne kulturhus i de store bydelene.

Hva savner du når du er på reise? Det bergenske lynne!

Det mest romantiske stedet? En slags gallup utpeker Nordnespynten. Det må være fordi det er så god utsikt til Sandviken. Nei, for oss i Øyjorden var det Furukammen, ute på en pynt der kan vi se ned i Sandviken.

Ditt første kyss? Sent, men godt, på Hegreneset. Den gangen gikk vi i gutteklasser, og vi spilte bare fotball. Først på realskolen kom vi i blandingsklasse, med jenter fra Fridalen.

Favorittbergenser? Stortingsmann Carl Joachim Hambro. Han var helt avgjørende for Norge i 1940, og advarte tidlig mot nazismen.

Har du gått i buekorps? Nei.

Når var du på Stadion sist? Da Brann slo Malmø 4-1. Det flotteste Byfjellet? Jeg lurer på om ikke dette intervjuet heller skulle hett «mitt Sandviken», for jeg svarer Sandviksfjellet, ved pilen.

En god dag i Bergen? En vårdag mens byen syder av liv og forventninger.

Ordfører for en dag? Da vil jeg ha et bindende vedtak om bybane fra Åsane til Flesland.

Bergen om 50 år? En by med 50.000 studenter, en by som bobler av lokal og internasjonal kultur og som har utviklet enda flere internasjonale kontakter.

Jan Reidar Rasmussen

Yrke: Kultursjef i Arna og Åsane

Alder: 62 år

Bor: i Skuteviken