— Jeg må si jeg ble rystet, sier en BT-leser som tok bildene isaken.

Hun kjørte bak en bil fra Knarvik til Salhus lørdag, og påNordhordslandsbrua var hun sikker på at det skulle gå galt.

Hunden tok frembeina opp over vinduet, strakk hodet over biltaketog så mot høyre over taket

— Hunden tok frembeina opp over vinduet, strakk hodet over biltaketog så mot høyre over taket. Da var jeg sikker på at den skulle dette ut ogkomme mot min bil og holdt god avstand, sier kvinnen.

Kan være livsfarlig

Flere steder på strekningen er det 70-sone.

Ifølge TryggTrafikk vil en hund på 20 kilo ved en bråstopp i 50 km/t utgjøre en kraft somtilsvarer 786 kilo. Det kan være dødelig hvis man er uheldig, ifølgeorganisasjonen.

«En løs hund i bil er ikke trygg, verken for seg selv ellerandre. Det er ikke påbudt å sikre hunden i bil, men det er påbudt å sikre alllast forsvarlig», advarer Trygg Trafikk.

Statens vegvesen er også klar i sin tale: «Du må ikke ha hunden løs i bilen. Det er ikke trygt verken for hunden, for deg som sjåfør eller passasjerene. Den kan bli kastet frem og ut i en bråstopp, og i verste fall skade både seg selv og andre».

Sikring avdyr i bil er dessuten et kjent tema på hundesider.

«Å brukesikkerhetsbelte i bil er en selvfølge for oss mennesker, men det er lett åglemme at også hunden burde være sikret», heter det i en artikkel på hunden.no.

«Mange tenker ikke»

Dyrebeskyttelseni Hordaland mener likevel at mange dyreeiere ikke tenker konsekvenser.

— Det er klart at hundeeiere må tenke på dyrets ogandre menneskets sikkerhet, sier Inger Johanne Graff til BT.

— Her er det flere faktorer som er feil. Det er klart at det kan bliet faremoment for hund og mennesker når hunden henger ut av vinduet med hodetslik den gjør på bildene. Det blir også et faremoment hvis hunden er løs ibilen ved bråbrems, sier Graff.

Hun sier deter første gang de får melding om et så alvorlig tilfelle. De kjenner hellerikke til ulykker.

Vegtrafikksentraleni Hordaland opplyser også at det er sjelden de får inn meldinger om firbeintesom er dårlig sikret. I disse tilfellene henvises tipseren til politiet.

Tips om liknende saker? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post