Bildet øverst i saken er tatt av Statens vegvesen klokken 15.20 på Dyranut (1245 meter over havet) på Hardangervidda.

— Vi hadde en som kjørte på sommerdekk på Hardangervidda. Han måtte bestille bilberging, sier vaktoperatør Lene Westrheim i Veitrafikksentralen i Hordaland til bt.no.

Sendte ut advarsel

I Sogndalsdalen mellom Sogndal og Fjærland har flere biler sklidd av veien. Brøytebil og to traktorer er i full sving med å rydde opp.

Statens vegvesen går nå ut med en klar oppfordring om å legge om til vinterdekk eller la bilen stå. Snøværet gir vanskelige kjøreforhold over store deler av landet.

— Det er vinterlige forhold i fjellet og snødekke på alle veier. Det er direkte farlig å kjøre med sommerdekk nå. Da utsetter du deg selv og andre for fare, sier Westrheim.

Det virker som dette kom brått på mange

Lene Westrheim i Veitrafikksentralen

Statens vegvesens drifts- og vedlikeholdsentreprenører har alle ressurser ute på veiene hvor det er problemer.

Westrheim sier at de har fått mange henvendelser søndag om kjøreforholdene. De har registrert økende trafikk etter klokken 12.

— Det virker som dette kom brått på mange, sier Westrheim.

Operasjonsleder i Telemark politidistrikt, Vidar Aaltvedt, er oppgitt over at folk ikke skor bilene tilstrekkelig på vanskelig føre.

— Mange tenker at det ikke er lov å bruke piggdekk før 1. november, men man må ikke glemme at hovedregelen er at bilen er tilstrekkelig skodd for veien - enten det er piggdekk eller ikke, sier Aaltvedt til VG Nett.

Stiv kuling

På Hardangervidda blåser det stiv kuling. Det betyr dårlig sikt.

— E16 eller Hemsedal er de beste alternativene hvis du må ute og kjøre, sier Westrheim.

Hennes kollega Marit Hove sier ved 15.30-tiden at de har fått meldinger om utenlandske bobiler på vidda.

— De merker vel fort at de ikke kommer noen vei, sier Hove.

Minusgrader flere steder

Ververslinga på Vestlandet opplyser at snøgrensen er i ferd med å krype godt nedover fjellsiden.

Mandag og tirsdag blir det en snøgrense på 700 meter, etter hvert kommer den ned på 400-500 meter. Det blir bygevær og store variasjoner lokalt, sier statsmeteorolog Oddlaug Nese til bt.no.

Det var minusgrader flere steder på Vestlandet natt til søndag. «Verst» var det på Sognefjellet med minus 8,4 og Filefjell med minus 8,0. Gradestokken krøp også under null på Mjølfjell (minus 1,6) og i Eidfjord (-1,7), og selvsagt på Finse (-6,2).

— Over 1000 meter er det minusgrader fortsatt. Det blåser også godt. Det er stiv kuling lokalt noen steder, sier Nese.

Flere ulykker østpå

På Østlandet har det vært flere ulykken søndag, melder NTB.

  • Like etter klokken 12 frontkolliderte to biler ved den østre utgangen av Vågslitunellen på E134 i Vågsli i Vinje. Ingen ble alvorlig skadd i ulykken, som skyldtes snøvær og snølagt vei.
  • Ved Haukelifjell på samme vei kjørte en bil ut av veien og ut i vannet en drøy time etter ulykken i Vågsli. Mannen i bilen ble reddet opp av vannet og tatt hånd om av brøytemannskapene på Haukeli, opplyser Telemark politidistrikt.
  • I Hjartdal i Tuddal kjørte også en bil ut av veien på grunn av føreforholdene. Heller ikke i denne ulykken blir det meldt om alvorlig personskade.
  • På Gol var to personbiler og et vogntog involvert i en kollisjon på riksvei 52 ved Eikredammen klokken 11.45. Seks personer ble sendt til legevakten i Hallingdal for kontroll. Også i dette tilfellet var glatte veier på grunn av snøfall sannsynligvis årsaken til ulykken.

I lavlandet vestpå er det imidlertid greie forhold.Fylkesvei 60 mellom Olden og Innvik, som har vært stengt siden lørdag på grunn av steinras, blir trolig åpnet i løpet av dagen.

Tips eller bilder? Ring eller send MMS til 2211, eller skriv e-post