Opptaket, som ble gjort av overvåkingskameraer i tinghuset i Bergen, vil bli lagt frem i avskjedssaken mot Bertelsen.

Bildene viser Bertelsen i opphetet diskusjon med en annen dommer, Ove Kjell Hole. Justisdepartementet mener filmen klart viser at Bertelsen dyttet Hole i korridoren.

— Banket i pannen

Rettssaken mot Bertelsen startet i dag i Oslo tingrett. Det er første gang staten går til sak for å avskjedige en dommer.

BT har tidligere omtalt bakgrunnen for konflikten i en bred reportasje. Den kan du lese her.

Den omtalte dytteepisoden fant sted i august 2010. Bakgrunnen for konflikten var en diskusjon om hvorvidt Bertelsen var inhabil i en sak.

I et notat Hole har skrevet om dytteepisoden, og som BT har fått tilgang til, skriver han at Bertelsen «prøvde å skubbe meg med hånden mot brystet mitt». Hole skriver også at Bertelsen banket ham i pannen med en finger.

I en skriftlig redegjørelse avviser Bertelsen at han berørte Hole. Sorenskriveren gikk da til det skritt å sjekke overvåkingskameraene på arbeidsplassen. «Når en ser videoen fra overvåkingskameraet, er det ikke tvilsomt at Hole faktisk blir dyttet», heter det i departementets skriftlige vurdering. Hole har ikke ønsket å kommentere episoden overfor BT.

- Stilte seg på skoene

Bertelsen har tidligere beskrevet episoden slik overfor BT:

— Jeg dyttet ikke Hole. Tvert imot sto jeg stille, mens han kom mot meg og stilte seg på skoene mine. Jeg satte da en finger mot nesen hans. Sakens kjerne var at Hole like før dette skjedde, sa til en meddommer at jeg var mentalt syk.

Bertelsens prosessfullmektig, advokat Øyvind-Sigurd Kambestad, beskriver episoden slik:

— Opptaket viser at det er en opphetet diskusjon, men det er ingen lyd, så man vet ikke hva som blir sagt. Det som vises på filmen er ikke annet enn det som kan skje på en hvilken som helst arbeidsplass, sier Kambestad.

Regjeringsadvokat Sven Ole Fagernæs begynte onsdag sitt innledningsforedrag, der han forklarte hvorfor staten mener Bertelsen ikke kan få beholde jobben.

— Saksøkte er ikke i stand til å forbedre seg. Og når han ikke ville gå med på en løsning, hadde ikke staten noe annet valg enn å gå til avskjedssak, sa Fagernæs.

AVSKJEDSSAK: Dommer Tor Bertelsen (til h.) møtte med sin advokat Sigurd-Øyvind Kambestad i Oslo tingrett onsdag.