Det sier faren til ungdommen som i 1999 ble kidnappet av 23-åringen. Etter rettssaken flyttet familien fra Bergen for å verne seg mot den beryktede voldsmannen.

— Den avgjørelsen viser seg å være riktig når vi ser hvor lett fengselsvesenet tar på denne mannen, sier faren til Bergens Tidende.

- Vil ende som drapsmann

23-åringen ble i mai 2000 dømt til tre og et halvt års fengsel for ugjerningen. Familien til 16-åringen reagerte med vantro da de fikk høre at voldsmannen skulle prøveløslates i februar.

— Det var svært skremmende og ganske overraskende. Med hans synderegister er det utrolig at ikke samfunnet blir vernet på en bedre måte, sier faren.

Familien er nå bosatt på Østlandet. Foreldrene følte at de ikke kunne beskytte sønnen mot represalier fra 23-åringen så lenge de bodde i Bergen.

— Jeg er ikke i tvil om at den mannen før eller siden vil ende opp som drapsmann. Med ham løslatt på prøve ville det vært farlig for min sønn å reise på besøk til slektninger i Bergen. Etter det BT kjenner til, skal 23-åringen under et fengselsopphold ha vært med på et prosjekt hvor han reiste rundt på skoler og advarte ungdom mot rus og kriminalitet.

Statsadvokatene reagerer

I gårsdagens utgave av Bergens Tidende kritiserte førstestatsadvokat Walter Wangberg fengselsvesenet. Han mener mange farlige voldsforbrytere løslates for tidlig. Juristen som var aktor i saken i år 2000, statsadvokat Gunnar Fløystad, er kritisk til at fengselet valgte å prøveløslate 23-åringen.

— Jeg vet ikke hvordan han utviklet seg under soningen, men med bakgrunn i hans tidligere dommer mener jeg man kan stille spørsmål ved denne beslutningen, sier Fløystad. Han peker på at 23-åringen ble dømt for svært grove voldsforbrytelser.

— Det er nettopp i slike saker man skal være varsom med å prøveløslate, mener statsadvokaten.

VEDGÅR KNIVSTIKKING: Den siktede 23-åringen (t.v.) har innrømmet knivstikkingen, men hevder det skjedde i selvforsvar. Hans 19 år gamle kamerat er siktet for medvirkning. Begge to nekter straffskyld. TEGNING: GRO VIK.