Klokken 14 startet minnemarkeringen på ulykkesstedet på E39 ved Ostereidet i Lindås kommune. Familie, bortsett fra den aller nærmeste, og venner samlet seg i sorg og savn.

— Det er helt uvirkelig å stå her, sa presten i sin tale.

Korpset spilte

Like før hadde musikklaget, der Kjersti var medlem, spilt salmen «Vær hos meg».

I morgen søndag skulle Kjersti spilt konsert sammen med musikklaget i bygden. Den er nå avlyst. I forbindelse med minnemarkeringen tok medlemmene fra korpset med seg instrumenter til ulykkesstedet for å hedre medmusikanten som ble revet bort så altfor tidlig.

E39 ble stengt i begge retninger mens de sørgende gikk de 600 meterne fra Ostereidet senter til ulykkesstedet. Også mens minnestunden varte var veien stengt.

Hele lokalsamfunnet preget

  • Dette er helt klart noe som hele lokalsamfunnet er preget av. Det er et forferdelig sjokk for alle, sa ordfører Håkon Matre til bt.no før han kjørte fra hjemkommunen Masfjorden til ulykkesstedet i Lindås kommune.

I Masfjorden kommune bor det bare 1600 mennesker.

Alle kjenner alle

  • Her er det slik at alle kjenner alle, og alle kjenner de som døde. Det gjør et sterkt inntrykk, selvsagt. Det er to flott ungdommer som har gått bort, som har vært veldig engasjert i kultur- og musikklivet i kommunen, sier ordføreren.

Han kjenner selv familien til to søstrene som omkom i ulykken på Ostereidet i 15-tiden fredag.

Faren til de døde, Ivar Holmaas, er tidligere varaordfører i kommunen, og er i dag lensmann i Gulen, Masfjorden og Solund lensmannsdistrikt.

Åpnet kirken fredag kvel d

— Jeg hadde kontakt med ham i går. Det er vanskelig å finne ord for det som har skjedd, det er så ufattelig, sier Matre.

Søstrene som omkom var de midterste i en søskenflokk på fire jenter. Fredag kveld holdt Sandnes kyrkje åpent, slik at ungdommene i lokalsamfunnet hadde et sted å samles.

— Jeg tror mange føler på hjelpeløshet. Uansett hvor godt en vil støtte og hjelpe kan en ikke gjøre dette ugjort, sier Matre.

Kriseteamet ble etablert umiddelbart etter ulykken.

— De som har en førstelinjefunksjon var i gang med den ganske umiddelbart, sier Matre.

Minnestund på mandag

De to omkomne jentene var elever på Knarvik videregående skole, og gikk i henholdsvis første og tredje klasse. På mandag morgen vil alle elevene på samme klassetrinn som de to jentene, ha en minnestund i skolens eget forsamlingslokale, Knarren.

— Her vil vi ha både skolens folk, lensmann og prest, sier rektor ved skolen, Inge A. Alver, til bt.no.

Etter minnestunden kan alle elever ved skolen komme til Knarren og snakke med noen om de behøver det. Muligheten er åpen hele dagen. Alle elevene ved skolen har fått beskjed om planene for mandag via læringsplattformen It's Learning, som skolen bruker til daglig kommunikasjon med elevene.

— I løpet av dagen går vi gradvis over til vanlig undervisning igjen, sier rektoren.

Han beskriver de to jentene fra Masfjorden som praktelever.

— Dette er et forferdelig slag for en liten plass, sier han.

TENTE LYS: Under minnemarkeringen på ulykkesstedet lørdag ettermiddag ble det tent lys søstrene Kjersti (18) og Renate Sleire Holmaas (16).
PÅ HALV STANG: Kommunesenteret Masfjordnes var sterkt preget av den tragiske ulykken lørdag formiddag. FOTO: Jo Hjelle