• Det må være mulig å lage regler som ikke er så kompliserte at du må ha fem års juss for å forstå dem, sier Hermund Furu.

Heidi Torkildson Ryste

Furu er leder i Norsk Studentunion (NSU) i Bergen og har fått flere henvendelser fra studenter som har møtt et firkantet byråkrati hos Opptakssentralen for medisin.

— Et konkret eksempel var en jente som tok mange eksamener ved universitetet for å få ekstra poeng for avlagte studiepoeng. Fakultet hun tok fag ved rakk ikke å gi henne karakterutskrift før ettersendingsfristen for dokumentasjon, men kunne gi henne en bekreftelse på at hun faktisk hadde oppnådd studiepoengene. Det nektet opptakskontoret å godta, og hun må nå vente et år før hun kan begynne på medisin, sier Furu.

Han mener regelverket er unødvendig komplisert og har liten forståelse for at et kompetansebevis ikke er godkjent dokumentasjon.

— Dette er unge, utdanningssøkende mennesker som gjør sitt ytterste for å komme inn på studier, men som møter et regelverk du nesten må ha jussutdanning for å forstå. Det er ikke slik at de ikke forsøker eller ikke er kvalifiserte, sier Furu.

Han forsikrer at NSU vil arbeide for et mer oversiktlig regelverk når reglene skal gjennomgås frem mot regjeringens Kunnskapsløft som skal iverksettes om to år.