Alice Vindenes (78) og venninnen står foran den nye parkeringsautomaten på Haukeland Universitetssykehus. De har akkurat betalt 120 kroner for å besøke mannen til Vindenes, som ligger på kreftavdelingen.

— Jeg er her nesten hver dag og i alle fall et par timer hver gang, sier Vindenes.

Hun og venninnen, som ikke vil ha navnet på trykk, synes det er dyrt å parkere på sykehuset.

— Vi snakket faktisk om det før vi dro hjemmefra i dag. Det er helt rått, sier de i munnen på hverandre.

Haukeland Universitetssykehus er kjent for å ha noen av byens stiveste priser på parkering. I dag koster det 30 kroner for hver påbegynte time å parkere her.

— Jeg synes det er helt sprøtt. For mange er det helt nødvendig å parkere her, sier Bjørg Helgesen før hun og Bente Børresen haster videre.

Billigere parkering

I november i fjor lovte Aksjell Utaaker, divisjonsdirektør for drift/teknisk divisjon i Helse Bergen, at det skulle bli billigere å parkere på sykehuset når nye parkeringsautomater og bommer var på plass. Da skulle prisen bli ti kroner hvert tjuende minutt.

— I praksis vil det føre til at det blir mye rimeligere for mange av dem som bruker parkeringsplassene våre, sa Utaaker i november.

Nå er det rundt tre uker siden de nye automatene ble installert. Men prisen er fremdeles den samme.

— Vi vil se hvordan det nye systemet fungerer i noen måneder først og så ta en vurdering i august og september om vi vil justerer prisene, sier Kari Riis, avdelingssjef for Hospitaldrift.

Hun sier de har et krav i forhold til parkeringsinntekter.

— Vi må se på hvordan vi kan gjøre noe med prisen uten at det gir redusert inntekt. Inntektene skal også dekke driftsutgiftene til parkeringsanlegget, sier hun

Prisendring

Prisen pr. time ble justert opp fra 25 kroner til 30 kroner 1. juli 2008. I 2009 hadde sykehuset 23,7 millioner kroner i parkeringsinntekter.

— Det har ikke vært noen endring på to år. Prisjusteringen ble vedtatt i styret til Helse Bergen HF som et av mange tiltak for å komme i mål med budsjettet i 2008, sier Riis.

I etterkant har helseforetakene fått beskjed fra Helse- og omsorgsdepartementet om at inntekter fra parkeringsanleggene ikke lenger kan benyttes til å saldere sykehusenes driftsregnskap.

Gamle automater

De gamle parkeringsautomatene er fra 95 og var moden for utskiftning. De nye automatene er som sagt på plass i sentralblokken. Til neste år er det kvinneklinikken og hovedområdet ved Haukeland hotell som får installert de nye automatene.

— Driftsmessig var de gamle automatene i Sentralblokken veldig ustabile og det var ofte at bommene og betalingsautomatene ikke virket, sier hun.

Det nye systemet gir også Helse Bergen HF muligheten til å se hvor lenge folk parkerer og når det er mest trafikk.

— Hvis vi skal gjøre prisjusteringer, må vi vite hva vi gjør, sier hun.

Men hun har stor forståelse for folk synes det er dyrt å parkere på sykehuset.

— Det er ikke noe vi ønsker å være best i klassen på. Men vi er i et pressområde og det er mange som er innom sykehuset i løpet av en dag. Av de rundt 1500 betalende bilene som parkerer på Haukelandsområdet i ukedagene er det veldig få som klager på prisene, sier hun.

Tilbake ved parkeringsautomaten forteller Vindenes om et besøk på Bygarasjen i går. Hun parkerte der da hun skulle hente venninnen på togstasjonen.

— Da jeg skulle betale ble jeg overrasket over hvor billig det var. Koster det ikke mer enn 15 kroner, sa jeg til min venninne.

Hun har liten tro på at de vil justerer ned prisen på parkeringen på sykehuset.

— Jeg tror ikke de kommer til å gjøre det nei, sier hun.

Hva synes du om parkeringsprisene? Diskuter saken i kommentarfeltet under.