— For å si det på godt bergensk, så er det helt hull i hodet at en mann som sitter i en så viktig posisjon sier noe slikt, sier Payan.

Han er SVs 4. representant i bystyret, og den første kvoteflyktningen i Bergen bystyre.

- Mangler kompetanse

— Jeg vet at disse folkene mangler kompetanse på dette området, så det overrasker meg ikke at de kommer med sånne uttalelser. Men han klarer ikke å hisse meg opp ved å sammenlikne meg med en hund. Jeg har respekt for hunder, noe han tydeligvis ikke har, sier Payan, som opprinnelig er fra Iran.

Bystyrerepresentanten godtar at Christoffersen sammenlikner innvandrere med barn, men sier at byrådet da må sikre innvandrere like gode vilkår som norske barn.

— Da må innvandrere få gode lærere, slik at de lærer norsk, og annen nødvendig støtte. Men Frp prioriterer overhodet ikke dette, de kutter hele veien, sier Payan.

Mener beklagelsene er grunnløse

Payan er særlig skuffet over KrF.

— KrF har drevet aktivt stemmefiske i innvandrermiljøet, særlig blant kurdere. At de kan opptre som garantist for et mørkeblått byråd som fører en slik innvandringspolitikk, synes jeg er sterkt beklagelig, sier han.

— Jeg vet at dette ikke er den jevne bergensers syn. Frp-velgerne er klokere enn disse byrådsrepresentantene. Jeg vil si at byrådet med dette avslører seg selv, sier Payan.

Payan mener beklagelsene byrådsleder Monica Mæland og påtroppende byråd Øistein Christoffersen kom med i formiddag er grunnløse.

— Mæland viser til tiltredelseserklæringen som ble presentert i går. Men der står det ingenting om innvandringspolitikk, sier han.

Arrangerer fakkeltog

Payan varsler i dag at det vil bli arrangert fakkeltog i protest mot Christoffersen og byrådet ved rådhuset på mandag.

— Jeg har tatt initiativ til et fakkeltog på mandag, som flere frivillige organisasjoner stiller seg bak. Vi ønsker å markere at vi tar sterk avstand fra denne formen for rasistiske og diskriminerende uttalelser. Vi krever handling fra byrådet og Christoffersens avgang, sier Payan.

Han sier videre at de også vil markere motstand mot at byrådet ikke har med noe om innvandring og diskriminering i sin tiltredelsesærklering.

Payan har i dag fått telefoner fra flere Frp'ere som ikke deler Christoffersens syn.

— Det er viktig å understreke at mange innad i Frp også er kritiske til utspillet, sier han.

IKKE OVERRASKET: - Jeg vet at disse folkene mangler kompetanse på dette området, så det overrasker meg ikke at de kommer med sånne uttalelser, sier SVs Amir Payan.
ODD MEHUS