• Ikke gjør noe teit på tv. Jojojojojojojo. Dere skal stråle. Kokokokokokoko! Husk å ha en varm potet i munnen. Brrrrrrrrrrr!

Klokken er 09 blank i Fana kirke julaften om morgenen. Om to timer skal kapellan Eirik R. Mills ønske hele Norge velkommen til gudstjeneste, både tv-tittere og radiolyttere. Det er denne gudstjenesten fra Fana som skal kime landet til julefest.

Ved alteret står 41 jenter og 1 gutt fra Kirkevoll skolekor som julelys og gjør morgengymnastikk med ansiktsmusklene etter dirigent Gunvor Bleiklies anvisninger. Gaper og gjør grimaser.

Kirken er stuet full med tv-kamera, lysrigger og milevis med kabler. For NRKs prosjektleder Gunn Aasen og producer Lars Chr. Wallace tikker klokken raskt mot sending. Det auler med scripter, lysfolk, lydfolk og tv-fotografer i kirken. Sakristiet er blitt sminkerom med pepperkaker.

— Husk å stråle, roper dirigent Gunvor. Men før hun innvilger koret en tissepause, har hun en siste beskjed før alvoret begynner: - Husk at dere skal se på meg. Ikke på kamera, ikke på Tove Kragseth ved pianoet og ikke på Jesusbarnet. Bare på meg! Er det en avtale?

Hele landets julekirke

Knapt nok siden starten i 1957 har Kirkevoll skolekor hatt en så festlig utfordring som denne julegudstjenesten.

For Fana kirke er valgt av NRK til å være årets julekirke, med gudstjenester i tv og radio så vel julaften som første- og annendag.

Hele landet skal andektig benke seg til julens første kirkeklokker, før pinnekjøtt, presanger og Paven. Og Kirkevoll skolekor er koret som skal glitre julen inn i de tusen hjem.

Ikke så rart at dirigent Gunvor ber om oppmerksomhet og en siste gjennomgang på det grønne, glitrende. Det får hun, Kirkevoll-stemmene fyller den 852 år gamle kirken - og NRK-folkene tar seg tid til en oppmuntrende applaus.

De første tilhørerne er allerede begynt å sige inn i kirken, en hel time før preludium.

— Håper ikke noen i koret begynner å nyse under opptak, flirer flere av jentene.

— Ja, det kan jo bli litt flaut, kommenterer korist Hanne Sofie Storebø Skogland, som går i femte klasse.

— Nei da, et nys kan vi leve med, vi er jo bare mennesker, trøster dirigenten.

Brede på vei inn

Av dagens kormedlemmer er Rikke Bergflødt (22) den som har vært med lengst. Det er 14 år siden hun sang sin første strofe i Kirkevoll skolekor, nå er hun student på Lærerhøgskolen.

— Koret er blitt veldig bra, dirigentens entusiasme smitter over på oss alle, mener hun.

Litt spesielt er nok korlivet også for femteklassingen Stian Bjånesø, som er eneste gutt blant 41 jenter.

— Helt greit for meg, flirer Stian i en drikkepause før sendestart.

— Stian er blitt kåret til skolens tøffeste gutt, forteller jentene i kor. Neste år kommer det en gutt til, bare så vi vet det. Han heter Brede og gleder seg visst allerede.

- Trekk sammen!

Så er klokken snart halv elleve, kirken er allerede fullsatt og forrettende kapellan tar en uformell peptalk med menigheten før det røde NRK-lyset tennes.

— Kanskje er det flere som har sommerfugler i magen akkurat nå, jeg har det i hvert fall, innrømmer han.

Deretter ber han folk om å trekke godt sammen på benkene. Kirken er så godt som full, førti minutter før klokkeklang.

— Og husk å slå av mobiltelefonen, formaner han.

Klappe for koret etter hver sang skal man heller ikke, ikke i dag. Til slutt minner kapellanen folk spøkefullt om at når han mot slutten av gudstjenesten sier «Gå i fred, og tjen Herren med glede», så er det ikke meningen at folk skal ta ham på ordet og forlate kirken umiddelbart.

Det humres langs benkeradene, mens klokken tikker mot tv-tid.

— Jojojojojojojo. - Kokokokokoko.

Kirkevoll skolekor er klar for Norge.

VARMER OPP: Med gaping og grimaser varmer Kirkevoll skolekor opp til den tv-sendte julaftengudstjenesten i Fana kirke. Stian Bjånesø i midten er eneste gutt blant 41 jenter.
ØRJAN DEISZ
PEPTALK: Kapellan Eirik R. Mills holder en liten peptalk til menigheten førden tv-sendte gudstjenesten fra Fana kirke julaften. Han haddesommerfugler i magen før sending, innrømmet han.
ØRJAN DEISZ
FIN PÅ JULAFTEN: Mathea Skavhellen Aarvik (11) fra Kirkevoll skolekorpyntes av NRK-sminkør Gerd Karin Matthews før gudstjenesten i Fanakirke.
ØRJAN DEISZ