• Fikk jeg valget mellom å forby hasj eller alkohol, ville jeg valgt alkoholen. Men jeg tror ikke legalisering av narkotikabruk er veien å gå. Det sier rusmiddelekspert Arne Klyve. Hva sier DU? Send oss din mening!

Lekkasjene fra Straffelovskommisjonens arbeid har satt fart i narkotikadebatten. I fredagens BT gikk direktør Erling Pedersen ved Stiftelsen Bergensklinikkene ut og sa at det lå store helsemessige gevinster i å avkriminalisere bruken av narkotika.

Arne Klyve er undervisningsleder ved samme stiftelse og ikke helt enig med sjefen.

— Jeg har et litt annet syn på dette enn Erling. Mitt fokus er forebyggende arbeid. I årlige undersøkelser kommer det frem at mellom 10 og 15 prosent av landets ungdommer ville forsøkt narkotika dersom det var lovlig. Da er ikke legalisering måten å møte narko-problemet på, forklarer Klyve.

Undervisningslederen synes likevel debatten er kjærkommen, og understreker at han ikke er bombastisk motstander av å gjøre narkotika lovlig.

— Det er på høy tid at vi kommer oss ut av skyttergravene. Jeg ser også klare fordeler ved avkriminalisering. I dag risikerer vi at ungdommer som eksperimenterer noen få ganger med for eksempel hasj får en slags kriminell selvoppfatning, forklarer han.

— Dersom jeg kunne mellom å fjerne hasj eller alkohol, ville jeg valgt alkoholen. Skadevirkningene av alkohol er verre enn skadene ved hasjbruk, legger Klyve til.

Undervisningsleder Arne Klyve.