• Om det blir sosialistisk eller borgerlig, så sørg for all del for at det blir et flertall, sier Høyres ordførerkandidat Herman Friele. Bergen Høyre åpnet i går valgkampen med den glamorøse kaffekongen som frontfigur.

Bergen Høyres valgkampåpning i var som et ekko fra regjeringskvartalene. Stikkordene var ýøkonomisk ansvarlighetý: Bergen kommune går med 300 millioner i underskudd, og nå må noen rydde opp.

— Etter 16 år med Arbeiderpartiet er det på tide med skifte. Vi er nødt til å få orden på kommuneøkonomien, var appellen fra byrådsleder Monica Mæland til dem som hadde møtt opp i solen på Torgalmenningen.

Mæland frisket opp sin appell med å stille på podiet sammen med den erklært dyktige kommunalminister Erna Solberg, som supplerte med å si at god økonomistyring er mindre kaldt og kynisk enn store underskudd med påfølgende brutale nedskjæringer.

Men selv om partileder Jan Petersen og hele sentralstyret i Høyre hadde møtte frem og Petersen talte, var det liten tvil om hvem som best solgte Høyre i går:

Kaffekongen Herman Friele talte i tre-fire minutter uten manus, og oste glamour med sin solbrune, høflige guttesjarm. Innholdet var velkjent Høyrepolitikk og kjente valgkampfraser, men han holdt hele tiden en vennlig tone:

— De som sitter med kontrollen i Bergen i dag gjør mye godt, men de klarer ikke å bake kaken større.

- Flertall for å styre byen

Frieles vennlighet overfor politiske motstandere ga seg også uttrykk i en henvisning til at problemene i byen ikke entydig er knyttet til hvem som styrer, men at det har sammenheng med at byrådet ikke har noe flertall bak seg i bystyresalen.

— Vi er nødt til å gi Bergen et politisk flertall for å styre byen, sa han, med appell til velgerne.

Etter møtet utdypet han dette overfor Bergens Tidende, fortsatt vendt til velgerne.

— Om det blir sosialistisk eller borgerlig, så sørg for all del for at det blir et flertall. Men selvfølgelig håper jeg på den borgerlige siden, sier Friele, som mener det vil være lettere for Høyre å rydde opp enn for dem som har sitte med makten i 16 år.

— De har sagt at de ikke vil konkurranseutsette eller selge unna, det er rammer de ikke kan gjøre noe med, sier Friele, og føyer raskt til:

— Jeg ville sagt det samme om Høyre hadde sittet i 16 år. Jeg tror det er viktig at nye krefter slipper til.

REMA 1000-slagord

Høyre er partiet der alle menn ser ut som Carl Fredrik Seim i klesveien, og det var tett mellom blåskjortene under gårsdagens valgkampåpning.

Etter Frieles appell spilte jentebandet Furia fra Os rufsepop med en vegg av overstyrte gitarer, som på to minutter klarte å renske plassen for de mange Høyre-pensjonistene som hadde møtt frem.

De fleste av dem dukket ikke opp igjen før Jan Petersen entret scenen. Da hadde alt Mæland og Solberg kjørt sitt lille show og fylkesordførerkandidat Tom-Christer Nilsen argumentert for å stemme han inn i et organ Høyre ønsker å legge ned.

Hovedsakene for Høyre i årets valgkamp er bedre skole og mer effektiv kommunal drift. Det siste under slagordet ýMer for pengeneý, som konferansier Øyvind Angeltveit påpekte hørtes ut som slagord for REMA 1000.

Som kommunalminister og Høyre-representant på Stortinget fra Bergen gir Erna Solberg tyngde til de lokale politikernes argumentasjon, selv om hun selv ofte er blitt hoggestabbe for frustrerte kommunepolitikere som ikke får endene til å møtes.

Ingen sure oppstøt

Høyres mål er at kommunene skal drives billigere gjennom konkurranseutsetting, anbud og mindre firkantet byråkrati. Et eksempel på effektiviseringstiltak Solberg trekker frem er å la kommunene i større grad bestemme selv hva de bruker pengene til.

— Fjerner vi øremerkede midler fjerner vi også byråkrati knyttet til dokumentasjon, kontroll og så videre, sier hun.

Like lite som Herman Friele snakker om sure oppstøt i kaffereklamene sine, snakket altså Høyre om nedskjæringer i kommunale tjenester i sin valgkampåpning. Det kunne en selvsagt heller ikke vente. En mer næringsvennlig politikk vil føre mer skattepenger inn, samtidig som effektiviseringer og bruk av markedskreftene skal redusere utgiftene. Det var sannheten om Høyres politikk på Torgallmenningen i går.

BLÅSKJORTEPARTIET: Høyre er partiet der alle menn går kledd som Carl Fredrik Seim. Parlamentarisk leder Oddvar Nilsen, partileder Jan Petersen og resten av Høyres sentralstyre gjorde i går sitt for at kaffekongen Herman Friele skal bli første Høyreordfører i byen på 16 år. <br/>FOTO: HELGE SKODVIN.