• Støyen fra Flesland er plagsom. Men helikoptrene er verre enn flyene, for de står og ruser motorene i lang tid før de tar av.

Det sier Stein Arne Hamre, som bor i Fleslandsveien. Bergens Tidende var med da arkitekt Knut Willie Jacobsen sjekket huset hans i går formiddag. Hamre ser ikke bort fra at det blir nødvendige med tiltak for å få redusert flystøyen i boligen familien flyttet inn i for tre år siden.

Hamre bor bare ca 100 meter rett vest av rullebanen på Flesland. Hver gang et fly letter, eller lander, merkes det godt innendørs i den trivelige eneboligen, som opprinnelig ble bygget i 1920-årene, altså mange år før det ble flyplass i nabolaget.

De nye forskriftene om flystøy slår fast at det innvendige støynivået maksimalt kan ha et gjennomsnitt på 42 desibel fra transportmidler gjennom hele døgnet. I tillegg til flystøy, hører familien Hamre også hurtigbåtene som går til og fra Flesland kai, og tungtrafikken like utenfor.

— Båttrafikken er jo bare hyggelig. Og selv om den er plagsom, blir vi jo også vant til støyen fra flyplassen. Det blir gjerne slik at besøkende reagerer kraftig på støy, som vi er blitt så vant til at vi knapt registrerer det. Men vi hører det godt hver gang det er fly på rullebanen, særlig under landing, når flyene bremser kraftig opp. Men aller verst er helikoptrene i offshoretrafikken. De står og ruser motorene i lang tid. Det er skikkelig plagsomt når det skjer fra halv seks om morgenen til langt ut på kvelden, sier han.