• Næringsmiddeltilsynets offensiv minner om en heksejakt. Det virker som om tilsynet skal vise hvor flinke de er, sier Enhjørningen-sjef Øyvind Thorsen.

Nervøsiteten har lagt seg som et lokk over grytene ved serveringsstedene her i byen. Denne uken fikk syv spisesteder pålegg om å bedre hygienen. Og jakten på slurv og slendrian fortsetter.

Thorsen, daglig leder av Enhjørningen Restauranter, er en av dem som unnslapp anmerkninger da listen over verstingene ble presentert. Likevel synes han Næringsmiddeltilsynet går for hardt til verks. Han mener hysteriet er i ferd med å ta overhånd.

— For all del: Det er helt i orden at vi kontrolleres. Men det kan jo ikke være slik at du havner i avisen fordi oppvaskmaskinen din hadde feil temperatur en dag. Tilsynet gjennomfører jo mange kontroller i året, og bør være forsiktig med å basere den offentlige gapestokken på enkelte stikkprøver, råder Thorsen.

Han mener restaurantskandalene i Oslo de siste ukene, har ført til overreaksjon her vest.

— Snart må vi vel reise til Sverige for å spise på restaurant også, sier han.

Finnegaardstuene slapp også unna skraper i storoffensiven. Eier Agnethe Sande mener likevel Næringsmiddeltilsynet blander kortene.

— Hygiene er dødsviktig. Men rot på kjøkkenet har jo ingenting med hygiene å gjøre. Det blir jo litt søl når man står over grytene, det vet alle.

Torsten Helsing, daglig leder ved Naboen Pub og Restaurant, synes det er på høy tid at Næringsmiddeltilsynet røsker litt opp i bransjen.

— Jeg trenger jo nesten ikke forklare hvorfor, når du ser hvor mange som har fått anmerkning. Vi er i en bransje som selger forbrukerne ferskvare. Da synes jeg det er helt på sin plass at vi blir kikket veldig nøye etter i sømmene. Begreper som «heksejakt» og «hysteri» blir helt misvisende.

— Så det er ikke slikt at de som er tatt med buksene nede, bare har hatt uflaks?

— Dårlig håndhygiene, bakterier i mat og skitne kjøkken er ikke tilfeldigheter. Det er rutinesvikt.

Næringsmiddeltilsynet innrømmer likevel at tilfeldigheter kan ha spilt inn. Leder for tilsynsavdelingen, Aslaug Sandvin, nøler med å frikjenne alle de 24 stedene som slapp unna anmerkninger.

— Noen steder har kanskje vært uheldige med tidspunktet vi kom på besøk, andre har kanskje vært heldige. Her snakker vi om flaks og uflaks.

I Bergen skal det kommunale tilsynet holde øye med 1800 virksomheter. Frem mot jul blir restauranter i sentrum og ferskvareprodusenter prioritert.