Siden torsdag har Bang og de andre beboerne på eldresenteret vært uten heis etter at ungdommer gjorde hærverk.

— Det var noen gutter som sparket i stykker heisen. Etterpå ble ungdommene stående fast der i over to timer før heisoperatøren kom. Til pass for de, sier Henrik Bang som er talsmann for beboerne.

Eieren av bygget, Bergen Bolig- og Byfornyelse, har måttet leie inn vektere fra Securitas for å bære beboerne opp og ned trappene. Men nå er det altså håp for en bærefri påske likevel.

– Denne delen var veldig vanskelig å få tak i, og i utgangspunktet trodde vi at vi måtte få den levert fra kontinentet. Men det siste døgnet har himmel og jord vært satt i bevegelse for å få til en løsning her, og nå har vi klart å spore opp et eksemplar av delen vi mangler i Tromsø. Det var rett og slett et lykketreff, forteller heismontør Tore Hansen i Schindler Stahl Heiser AS til iBergen.no.

— Mange av oss er gamle og skrøpelige, og kan ikke gå i trapper. Flere er nå helt avskåret fra å bevege seg uten hjelp, sier Henrik Bang.

Uten heis i en måned

Beskjeden fra Bergen Bolig og Byfornyelse (BBB) er at beboerne må belage seg på i alle fall en måned uten heis.

— Ifølge leverandøren vår vil det ta minst fire uker før heisen er operativ igjen, sier Trond Haugstad Karlsen, fungerende direktør i BBB.

— Hvorfor tar det så lang tid?

— Vi forholder oss til det leverandøren sier, det er noen deler som må hentes i utlandet.

I mellomtiden vil BBB erstatte heisen med innleid muskelkraft. Securitas har fått i oppdrag å bære de som ikke selv kan gå, til og fra leilighetene sine.

Bæringen skjer til faste tider, to ganger daglig. Heismangelen gjør at de eldre har fått bevegelsesfriheten sin sterkt redusert.

Mens BT var til stede i går ble flere eldre båret opp etasjene av to Securitas-vakter. For noen oppleves bæringen som uvant og ubehagelig.

- Tungt å gå

Mange av beboerne klarer å komme seg opp og ned trappene på egen hånd. Flere av de eldre bruker imidlertid gå- eller rullestol, og er helt avhengig av hjelp.

— Securitas kan stille opp på kort varsel også utenom de faste bæretidene hvis det blir behov for det, sier Karlsen.

BBB-direktøren vedgår at dette er en nødløsning.

— Det er et dårlig tilbud, men det er det beste vi kan få til.

Karlsen beklager hendelsen sterkt, og sier han vil anmelde de fire ungdommene som står bak hærverket.

Ketty Dahl er en av beboerne på Storetveitgården. Vi møter henne i 3. etasje hvor hun og ektemannen har leilighet. Ketty bruker krykker, og har vanskelig for å gå i trapper.

— Jeg klarer å gå trappene en gang om dagen, men ikke mer, sier hun.

Hun har benyttet seg av tilbudet om å bli båret av Securitas en gang, og synes det gikk fint.

— De var sterke karer, så det fungerte greit. Men det er jo ingen ønskesituasjon, sier hun.

— Det er mange som sliter med å gå i trappene, de fleste har vondt i benene eller hoftene, sier Gunnar Dahl.

- Umulig å reparere

— Døroperatøren, som gjør at heisen åpner og lukker seg, var fullstendig rasert og umulig å reparere, sier Per Norgård, serviceleder hos Schindler Heis AS.

Selv om saken har høyeste prioritet hos dem, vil det ta tid før heisen er tilbake i drift.

— Denne typen heis har gått ut av produksjon, og vi må bestille deler fra Frankrike. I beste fall vil det gå 3-4 uker, men det kan også ta lengre tid.

Han mener eldresenteret burde hatt to heiser, for å sikre seg mot slike situasjoner.

— Ungdommene som ødela heisen bør få se hva de har stelt i stand, sier Bang.

En av etasjene på Storetveitgården er tilrettelagt for psykiatriske pasienter. Ifølge Bang har disse leilighetene blitt et samlingssted for ungdom.

— De samler seg og bråker utover kvelden, det er helt ute av kontroll. Nå resulterte det i at de ødela heisen, og påførte de stakkarene som er avhengige av den store problemer.

ODD NERBØ