Heikki Holmås blir bistandsminister, Bård Vegar Solhjell blir miljøvernminister og Inga Marte Thorkildsen blir ny barne og likestillingsminister, etter det Aftenposten.no erfarer.

Det er klart etter at det ble kjent onsdag at miljø— og utviklingsminister Erik Solheim og forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland er på vei ut av regjeringen.

Dette tyder også på at Kristin Halvorsen overtar hele kunnskapssektoren i sitt departement.

Ny kabal

Regjeringen er i gang med å legge en ny kabal etter at Audun Lysbakken gikk av som barne— og likestillingsminister.

SV skal etter planen offentliggjøre statsrådsendringer fredag.

Spekulasjonene har gått høyt og lenge etter at nybakte SV-lederen Audun Lysbakken måtte trekke seg som barne- og likestillingsminister. Inga Marte Thorkildsen, Heikki Holmås og Bård Vegar Solhjell er alle blitt nevnt som mulige nye statsråder.

Etter landsmøtet tidligere i mars trakk SV-kjenner og BT-kommentator Frank Rossavik frem Holmås som en het kandidat.

Holmås er født på Voss, og er sønn av forfatteren Stig Holmås. Han har vært fast stortingsrepresentant fra Oslo siden 2001. Han var også medlem av bystyret i Bergen fra 1995 til 1998.

Han var lenge kandidat til å bli ny SV-leder, men trakk seg fra tvekampen mot Audun Lysbakken.

Bård Vegar Solhjell er oppvokst i Naustdal i Sogn og Fjordane. Han var statsråd også fra 2007-2009, da som kunnskapsminster. Han har vært parlamentarisk leder for SV i Stortinget, en plass han nå overlater til partileder Lysbakken.

Ifølge Firda.no blir en av hans første oppgaver å ta stilling til Nordic Minings storstilte planer om mineralutvanning i Engebøfjellet i hjemkommunen Naustdal.

Ingen vil snakke

Heikki Holmås vil ikke kommentere saken overfor bt.no.

«Sorry», skriver han i en tekstmelding.

Vi har også prøvd å få en kommentar fra Audun Lysbakken, men han har ikke besvart meldingene.

Fungerende informasjonsleder Tone Foss Aspevoll skriver i en SMS:

« Vi kommenterer ikke journalisters erfaringer eller evt bytter før de evt skjer».

Veteraner ofres

Tidligere onsdag meldte NRK.no at to SV-veteraner må gå ut av regjeringen mot sin vilje, nemlig miliø- og utviklingsminister Erik Solheim og forsknings- og utdanningsminister Tora Aasland.

Heller ikke Solheim er spesielt snakkelig.

— Beklager. Jeg må nesten henvise til partiledelsen. Spør Audun Lysbakken, skriver Erik Solheim i en SMS til Aftenposten.no.

Høylydt uenig

Flere kilder forteller til NRK at 57-åringen var høylydt uenig da han fikk beskjeden fra Lysbakken tidligere i dag.

SV-profilen Akhtar Chaudhry kritiserer avgjørelsen på Facebook onsdag kveld.

«Hvis Solheim blir presset ut av regjeringen, blir jeg meget sur, altså! Så enkelt», skriver han på sin Facebook-profil.

Aasland, som har vært forsknings- og utdanningsminister siden 2007, har også signalisert at hun ønsker å fortsette.

— Jeg mener jeg gjør en viktig jobb og er veldig innstilt på å bli med videre, sa Aasland til Stavanger Aftenblad 12. mars.

StatssekretærKyrre Lekve jobber under Aasland i Kunnskapsdepartementet. Han vil ikke gi noen kommentarer til bt.no.

— Du får ringe SVs ledelse og ta det med dem, sier han.

Overrasket Hordaland-leder

Leder i Hordaland SV, Steinar Nørstebø, var i møte med Lysbakken tidligere i dag. Han bedyrer at de ikke diskuterte regjeringskabalen da SV-lederen besøkte Bergen onsdag.

— Det er kanskje litt overraskende. Erik Solheim har gjort en bra jobb. Men skal han ut av regjeringen, så har vi mange flinke folk som kan erstatte ham, sier Nørstebø, før han legger til:

— Men det høres litt rart ut.

Diskuter saken under:

TOPP TO: Fra SVs landsmøte tidligere i mars. Nyvalgt SV-leder Audun Lysbakken fikk med seg Inga Marte Thorkildsen som nestleder. Nå er det også klart at Thorkildsen får plass i regjeringen.
HÅVARD BJELLAND (arkiv)
PÅ VEI UT: Erik Solheim og Tora Aasland under valgvaken til SV i Oslo i fjor høst. Nå kan begge være på vei ut av regjeringen.
SCANPIX