Det er gått en måned siden Leo Roussel hoppet i sjøen ved Vågen for å redde to menn som hadde falt i sjøen. Nå blir helten hedret av Norges Livredningsselskap og ordfører Trude Drevland. På onsdag mottar han en utmerkelse for innsatsen.

Ropte på hjelp

Det var lørdag kveld den 1. mars at Roussel var på vei hjem fra jobb på Zachariasbryggen. Han var på vei til sin andre jobb da han hørte skrik utenfor kaien ved Fisketorget.

To menn lå i sjøen. De var begge beruset. For Roussel er det vanskelig å forklare alt som skjedde — han handlet instinktivt, tok av seg jakken, ringte politiet og hoppet i sjøen. Den ene mannen klarte han å dra opp på kaien, han andre fikk han opp i båten. Den siste han reddet var tung, og beveget seg ikke. Roussel sier det var vanskelig å dra han opp i båten.

Roussel ropte på hjelp, og to mennesker gikk forbi på gaten. De tok bilder, men hjalp ikke til.

— Jeg sa vær så snill og kom og hjelp, men de sa de ikke visste hva de skulle gjøre, de fortsatte å ta bilder, sier Roussel.

Takket av sønnen

Roussel sier responsen er overveldende. Flere hundre takkehilsener har rent inn i Facebook-innboksen hans. Sønnen til en av mennene som falt uti sendte ham også en sms i etterkant.

«Hei Leo. Eg ville bare sende en melding og takke deg for det du gjorde idag. Hadde ikke du vært på rett sted til rett tid og utført riktige handlinger, hadde eg ikke sittet her med en far nå. eg e evig takknemlig!».

For Leo betyr dette mye.

— Opplevelsen gav meg mange følelser på en gang, noe jeg aldri har opplevd før. Jeg var glad for å redde livene til to mennesker, samtidig som jeg var redd, og sint for at de andre ikke hjalp til, sier Roussel.

Da han kom på land var klærne våte, men han kjente ingen kulde der og da. Det var så mange følelser på en gang. Han skiftet og gikk på jobb.

Hatt mareritt

I ukene etter opplevelsen har Roussel hatt mange tanker og mareritt.

— Jeg har et bilde i hode, der jeg redder han ene, og jeg håper han gir et livstegn, men han gjør ikke det. Jeg sov lite de første ukene, sier Roussel.

Han er spent på seremonien og gleder seg mye. Det gjør også ordfører Trude Drevland.

— Det er klart at dette er en heltedåd, fordi man tar det ansvaret som alle burde ta i det øyeblikket noen er i nød. Det å fremheve at han har gjort er uhyre viktig. Han skal være et eksempel for alle andre. Jeg synes det er latterlig å høre at noen tok bilder, og ikke hjalp til. Han er et forbilde, derfor skal jeg ta han i mot med glede og gjøre heder på han i Rådhuset.

- Lett å bli handlingslammet

Elin Gullaksen i Norsk Livredningsselskap forteller at det på landsbasis deles ut 20 heltedådsdiplomer i året.

— Han reddet to menneskeliv fra en mulig drukningen. Han handlet som en profesjonell og gjorde alt helt korrekt. Når man havner i en sånn krisesituasjon, er det lett å bil handlingslammet, men viste handlekraft og tok ansvar, sier Gullaksen.

For Roussel var det en selvfølge å hoppe ut i den kalde sjøen.

— Vi er mennesker, dette er et bevis på at det skjer gode ting i Norge. Jeg har fått så mange hyggelige hilsener fra folk, sier mannen som skal motta heltedådsprisen.