Bergen tingrett avsa dommen fredag ettermiddag. Larsen var tiltalt for en rekke forhold. Aktor la ned påstand om 18 år fengsel, men tingretten dømte ham til 19. Kay Ivar Sommerschilds kjæreste registrerer dommen.

— Vi får aldri Kay tilbake, og det er helt ufattelig at han kunne gjøre alvor av truslene sine. Jeg vil ha Kay tilbake, jeg, og jeg skulle så gjerne hatt dette ugjort, sier hun til BT.

Sterkt uenig i dommen

Tiden etter drapet har vært svært vanskelig for henne og de øvrige i familien.

Når det er bursdag og jul, har jeg en grav å gå til. Det er jo ikke slik det skulle være. Jeg føler ingen glede ved denne dommen.

— Vi er sterkt uenig i dommen, sier Eirik Nåmdal, forsvarer for Nils Steinar Larsen.

- Vil den bli anket?

— Det får vi komme tilbake til. Først må min klient få lese den.

Skyldig i overlagt drapsforsøk

Larsen ble funnet skyldig i forsettlig drap på Kay Ivar Sommerschild. Han ble også funnet skyldig i overlagt drapsforsøk mot eks-samboeren og forsettlig drapsforsøk mot datteren hennes i Lyderhornsveien natt til 18. oktober i 2010. Larsen visste ikke hvor eks-samboeren bodde.

Derfor oppsøkte han hennes søster og truet henne med pistol for å få henne til å vise hvor hans eks-samboer bodde. Han ble også dømt for dette.

— Vi er fornøyd med at retten deler vårt syn med hensyn til alvoret i saken, sier statsadvokat Benedicte Hordnes som var aktor i straffesaken.

- Hatet er problemet

I retten opplyste Larsen at han gjennomførte sinnemestringskurs i Bergen fengsel. Det ser dommerne bort fra:

«Tiltalte har - slik retten ser det - ikke problemer med sinnemestring. Han kontrollerer sinnet sitt og styrer det målrettet i den retning han trenger for å gjennomføre det han har satt seg fore. Etter rettens vurdering er det hatet som er tiltaltes problem fremfor sinnet . Og hatfølelsen lar seg ikke kurere gjennom slike kurs.»

«Abnormt kontrollbehov»

I dommen heter det at retten ikke fant noen formildende omstendigheter.

«Tiltalte har et abnormt kontrollbehov overfor de menneskene som han knytter seg til. Dette gjelder kvinner han har levd i parforhold med, men også venner».

Det står også at Larsen skapte et regime av frykt rundt de kjæreste- og samboerforhold som ble beskrevet i retten.

- Riktig dom

— Dette er en riktig dom i en svært alvorlig sak, sier Bjarne Ingebrigtsen, bistandsadvokat for Larsens eks-samboer.

Line Ingebrigtsen er bistandsadvokat for Sommerchilds kjæreste, som også er datteren til Larsens eks-samboer.

— Min umiddelbare kommentar er at det er en veldig god og grundig dom. Vi er fornøyde med resultatet, både når det gjelder straff og erstatning, sier hun.

Millionerstatning

«Retten legger til grunn at han mangler empati. Han har altså ikke evne til å ta inn over seg og føle med hvordan de har det, de som utsettes for hans handlinger», skriver dommeren.

I tillegg til 19 år fengsel, må den drapsdømte mannen betale en million kroner til de fornærmede i rettssaken.