— Vi håper Erna Solberg og justisminister Anders Anundsen snart kommer tilbake fra ferie og får ryddet opp i denne saken. Familien bør hentes ut med en gang. Hvis de vill, så kan de få det til. Vi ser jo at utlendinger blir transportert ut fra Jemen hele tiden, sier Naciye Øzturk, som er leder for støttegruppen.

Hun mener at på grunn av krigssituasjonen bør familien hentes hjem før en eventuell oppholdstillatelse er på plass. Dette synspunktet står i kontrast til hva Kristelig Folkeparti uttalte til BT denne uken. Der sa innvandringspolitisk talsmann Geir Toskedal at asylbarn ikke bør hentes hjem før saken deres er behandlet.

«At situasjonen er som den er, viser at det haster å få en forskrift på plass. Men vi tror ikke det er et barns beste å hentes hjem igjen med den risiko at de blir sendt tilbake nok en gang. Men jeg skulle ønske vi fikk den nye avtalen opp og gå på dagen», sa KrF-politikeren.

- Ingen problem

Akkurat nå er det helt i det blå om Shaimaa og familien som ble uttransportert i november i fjor, vil få vurdert saken sin på nytt - og dermed muligheten til å komme tilbake til Lillesand på Sørlandet. KrF-leder Knut Arild Hareide har overfor regjeringen stilt ultimatum om at alle lengeværende asylbarn som har vært mer enn 4,5 år i Norge, og som ble uttransportert i perioden 1. juli 2014 og fram til den nye asylbarnforskriften trådte i kraft 8. desember, skal få prøvd saken sin på nytt. Dette kravet har Fremskrittspartiet så langt ikke vært villig til å innfri.

Samtidig fortsetter Saudi-Arabia og deres ti land store allianse bombingen av houthi-mål i Jemen. Den millitære aksjonen har nå vart siden 26. mars. Den kom blant annet som en reaksjon på at houthi-opprørere tok kontroll over hovedstaden Sanaa i februar. Lørdag ble en familie på ni drept i et bombeangrep like utenfor hovedstaden Sanaa.

Naciye Øzturk mener det blir feil hvis Shaimaa og familien skal blir skadelidene for at enigheten mellom de borgerlige partiene, og deretter eventuell påfølgende saksbehandling, drøyer ut. Hun mener situasjonen i Jemen nå er så prekær at de ikke kan vente på at alt dette skal komme på plass. BT meldte tidligere denne uken at huset de bodde i var blitt ødelagt, trolig av bomber.

— Det er ikke noen problem for regjeringen å få dem ut av Jemen hvis de ønsker det, sier Østurk.

Terje Einarsen, professor med asylrett som spesialfelt, er enig i at regjeringen kan hente familien til Shaimaa hjem med en gang.— Det er ikke noe i veien for at regjeringen kan hjelpe den familien tilbake til Norge nå. Det trenger de ikke noen ny forskrift for å gjøre, sier han.

Tror de får opphold

Einarsen sier at det ikke er noe krav om at oppholdstillatelse må være på plass før de kommer tilbake, noe KrF har uttrykt ønske om skal komme på plass.

— Når de kommer hit, så kan de søke asyl med begrunnelse i borgerkrigen i hjemlandet eller etter den nye asylbarnforskriften. Det regjeringen ikke kan gjøre, er å love dem asyl eller opphold etter forskriften dersom de kommer tiilbake før sakens nye behandling av utlendingsmyndighetene (UDI/UNE), sier Einarsen.

— Hvordan tror du muligheten for denne familien er til å få asyl i Norge?- Jeg tror det er store muligheter for at de vil få det på grunn av situasjonen i Jemen og at moren er alene med fire barn på grunn av en sårbar situasjon, og at de dermed er utrygg i Jemen.

— Så de trenger egentlig ikke den nye asylbarnforskriften?

— Jeg tror ikke det, men de vil jo ha den som backup, sier Einarsen.

Truer med mistillit

Det var i november i fjor at den nå 11 år gamle Shaimaa ble hentet av politiet og sendt ut av landet sammen med sin da høygravide mor og to søsken. Da hadde hun bodd syv år i Norge.

Senere avslørte BT at Anundsens forsikring i Stortinget om at lengeværende barn skulle bak i køen i forbindelse med tvangsreturer, aldri nådde Politiets utlendingsenhet. Det markerte startet på asylbarnsaken, en sak som blant annet har ført til at Ap, SV og Sp har fremmet mistillitsforslag mot Anders Anundsen. For Ap er dette det første mistillitsforslaget de har støttet på 32 år. KrF har også truet med å gjøre det samme hvis ikke regjeringen lar de utsendte asylbarna få prøve saken sin på nytt.