På forhånd var det sådd et håp om at Stoltenberg skulle komme til Bergen med gode nyheter for kystbefolkningen.

Et følge på mellom 30 og 40 fedjefolk hadde tatt turen til byen for å møte statsministeren ansikt til ansikt.

— Jeg håper han vil lytte til oss, sa aksjonsleder Marie Karlsen etter en kort ordveksling med Stoltenberg i det han ankom Folkets Hus.

Aksjonslederen vil ha ubåten hevet, ikke tildekket.

Står fast

Håpet var at statsministeren ville annonsere at regjeringen er villig til gå en ekstra runde og utrede andre hevemetoder.

Men regjeringen står fast på beslutningen om tildekking, sa Stoltenberg.

— Vi har fått et entydig faglig råd. Risikoen ved å heve det 60 år gamle vraket er større enn ved grundig tildekking og kontinuerlig overvåking. Og det haster å komme igang, det bør skje allerede i sommer, sa Stoltenberg.

Til BT sier Stoltenberg at han ikke ønsker å utsette kystbefolkningen for risikoen ved å vente lenger.

— Jeg vet at mange ønsker flere utredninger. Saken er allerede grundig utredet og regjeringen kan ikke gå mot entydige faglige råd, sier han.

Vil fortsatt presse

Per Rune Henriksen, leder i Hordaland Ap, sier han vil fortsette å presse regjeringen for å få til nye utredninger, selv om Stoltenberg nå synes urokkelig.

I Stortinget ligger Frps dokument 8-forslag om at ubåten skal heves. Henriksen tviler på at det vil føre frem, selv om forslaget omformuleres til et påbud om nye utredninger. - Dette er ikke en sak der regjeringspartiene vil stemme mot egen regjering, sier han til BT.

- Har tid nok

Gisle Handeland fra Fedje er Aps fylkesordførerkandidat. I går var han skuffet:

— Jeg er ute etter visshet om at vil velger den beste løsningen. Det føler jeg vi ennå ikke har.

Tildekking vil neppe kunne starte likevel før i 2008, det har Kystverket mer enn antydet i sin konklusjon. - Da har vi den nødvendige tid til å utrede videre, sier Handeland.

I dag vil fylkesårsmøtet trolig vedta et krav om nye utredninger. Ubåtvraket var en gjenganger i gårsdagens debatt. Ap i Bergen, Fjell, Meland og Austrheim krever alle at det blir gått en nye runde.

Otto Harkestad fra Øygarden spilte på Stoltenbergs retorikk rundt rensingen av varmekraftverket på Mongstad, da han omtalte ubåtsaken:

— Jeg ønsker meg en månelanding i havet vest for Fedje, erklærte Harkestad.

STÅR FAST: Regjeringen kan ikke gå imot entydige faglige råd om å dekke til ubåten, sa statsminister Jens Stoltenberg i sin tale til fylkesårsmøtet i Hordaland Ap
Odd mehus