Statnett vurderte to alternativer til kraftlinjen i Hardanger. De lite omtalte traseene er mer miljøvennlige enn Sima-Samnanger, og langt billigere enn sjøkabel.

Hittil upubliserte rapporter fra Statnett viser at det eksisterer alternative traseer for kraftledningen som skal sikre kraftforsyningen i Bergens-regionen.

De nye traseene ville spart den utsatte Hardanger-naturen til en pris som ifølge rapporten ligger langt under det dyre sjøkabel-alternativet.

Noe av innholdet i rapportene er gjengitt i konsesjonssøknaden i 2006 og senere tilleggsutredninger i 2007, men ikke detaljene om forsyningssikkerheten og hvordan Statnett har kommet frem til prisen på alternativene.

— En merkostnad på mellom 40 og 300 millioner kroner er helt klart en akseptabel pris for å verne disse områdene mot inngrep. De involverte aktørene ser åpenbart på prosjektet Sima-Samnanger som noe de skal gjennomføre - uten å bry seg om protester og alternativer. Et så arrogant byråkrati bør utsettes for politisk styring, sier Venstres leder, Trine Skei Grande.

Trodde prisen var høyere KrF-leder Dagfinn Høybråten mener Bergens Tidendes opplysninger setter saken i et helt nytt lys:

— Jeg har hatt inntrykk av at prisen for å redde Hardanger-naturen har vært 2-3 milliarder kroner.

— En tilleggskostnad som dette for å unngå store inngrep i en av Norges vakreste naturperler er verst å se nærmere på. Alternativene må ut av skuffen og opp på bordet. Saken ligger hos regjeringens og regjeringen må nå selvfølgelig vurdere både alternativene og kostnadene, sier Høybråten.

Minimale prisforskjeller Høyre-leder Erna Solberg sier partiets overordnede standpunkt er at mest mulig av nye ledninger skal legges som kabel.

— Lokalt oppleves det som et overgrep når storsamfunnet bare tar seg til rette i et område som det ellers er sterke begrensninger på å utnytte.

— Jeg synes prisforskjellene er minimale, og blir rystet over at alternative løsninger er fullgode og fullt mulig å gjennomføre. Disse rapportene må på bordet. Det er virkelig behov for en helt annen åpenhet i saker som dette, og alle alternativene burde vært grundig utredet og lagt frem i en konsesjonssøknad slik at politikerne hadde hatt et reelt valg, sier Erna Solberg.

Hun er ikke skremt av prislappen for en alternativ trasé:

— Dette er investeringer som gjøres for 50 år frem i tid. I et slikt perspektiv er Hardanger verdt ekstrakostnaden, sier Solberg.

Tragedie Per Rune Henriksen (Ap) sitter i Stortingets energi— og miljøkomité.

— Det er en tragedie at ikke alle alternativene er konsekvensutredet. Alternativene fremstår som knallgode løsninger i forhold til det Statnett har satset på og det overrasker meg at Statnett har sett bort fra så gode alternativer med en så liten prisforskjell.

— Jeg mener Statnett har gjort seg skyldig i en fundamental undervurdering av prisen på naturinngrep. Spørsmålet er om vi har tid til å vente, og om forsyningssikkerheten inn til Bergens-regionen tillater det. Dette vil jeg ta opp med departementet, sier Henriksen.

Hva mener du om de nye opplysningene? Si din mening her.