— Det har vært kritikk fra de ansatte mot meg og min lederstil, som manglende involvering i den daglige driften og at jeg har vært for enerådende. I ettertid ser jeg nok at det er riktig, sier Ekeli til BT.

Ikke personlig berørt

Fra det moderne kontoret ved Akvariet i Bergen har han direkte utsikt til både pingviner og seler. Et steinkast unna ligger huset han og familien bor i. Like utenfor er broren og dyrepasser Joachim Ekeli nettopp ferdig med et show, men han ønsker ikke å kommentere stormen som herjer på Nordnes og rundt broren Kees.

DESEMBER-SEL: Dyrepasser Joachim Ekeli holder show en regnfull fredags ettermiddag, mens broren Kees Ekeli opplever mistillit fra mange av sine ansatte. Mandag stenger Akvariet.
Jan M. Lillebø

Les også:

I hele 12 år har Ekeli vært sjef ved nettopp dette stedet. For mange er Akvariet blitt Ekeli og Ekeli blitt Akvariet.

Nå stenger de for å rydde opp i organisasjonen. Bakgrunnen er kritikken mot dyrebestandens levesteder, men også arbeidsmiljøet og Kees Ekeli:

«Ansatte har store problemer med Ekeli sin lederstil. De opplever Kees som paranoid, hissig og kontrollerende. De blir ofte kalt inn på kontoret for represalier og samtaler som har karakter av avhør», heter det i et mistillitsbrev fra flere ansatte til styret.

— Kritikken opplever jeg som kritikk mot min rolle og ikke meg som privatperson. Jeg skal klare å leve med den kritikken, sier Ekeli.

Motivert for å rette opp

Bare i år har fem personer sagt opp. De siste to årene skal minst 10 personer ha sluttet.

- I hvilken grad har du vurdert å fortsette i din stilling?

— Jeg har selvsagt vurdert å trekke meg. Hadde jeg ment at Akvariet var best tjent med andre krefter enn meg, ville jeg vurdert å si opp. Men styret har vært fornøyd med mye av arbeidet som er blitt gjort opp gjennom årene. Nå er jeg motivert for å ordne opp.

- Styret skal evaluere organisasjonen. Føler du deg utsatt?

— En leder har ansvar for alt som skjer i en virksomhet. Det er klart jeg er utsatt, men jeg tenker ikke på å ikke ha denne jobben. Jeg har en jobb å gjøre og er innstilt på å rydde opp.

RAKK SELENE: Emilie Glenne-Knudsen (5) fra Stavanger besøkte Akvariet for første gang fredag.- Det hadde vært en nedtur hvis det var stengt. Det var bra vi kom nå, sier onkel Dan-Richard Knudsen. Ved siden av står Hilde Sandhåland og Morten Sidelmann som er på ferie i byen.- Det viktigste er at dyrene har det så godt som mulig, sier Sidelmann. Mandag stenger Akvariet til 1. februar 2015.
Jan M. Lillebø

Etter Arbeidstilsynets besøk i august, var det tydelig at Akvariet hadde en rekke problemer. De har satt frem i alt ti pålegg som Akvariet må etterkomme. Tilsynsrapporten viser at ledelsen har sviktet på en rekke områder: Organisering av driften, medbestemmelsesrett, håndtering av arbeidsmiljøet og HMS. Akvariet har også mistet sitt faste medlemskap i den europeiske dyrepark-organisasjonen EAZA.

— Mentalt forberedt

— Det viktigste vi må gjøre er å bygge oss opp igjen, både hos de ansatte og for dyrenes trivsel. Det er prioritert nummer én, sier Ekeli.

Bedriftshelsetjenesten er allerede på ballen. Mattilsynet har også tilbydt seg å bistå, noe Akvariet har takket ja til.

Les også:

— Vi kommer til å hente inn masse profesjonell hjelp, både overfor dyrene og arbeidsmiljøet, sier han.

- Har du gruet deg til å gå på jobb i denne tiden?

— Nei, det har jeg ikke. Siden i sommer har jeg brukt mye tid på å tenke. Jeg er mentalt forberedt og klar for å komme i gang med disse prosessene. Jeg er veldig glad for styrets beslutning om å stenge.