Lørdag kveld skjedde det igjen: En 16-åring som skulle vært under barnevernets kontroll, havnet i en blodig krangel med en 20 år gammel mann på Askøy. Politiet hentet frem skjold og pepperspray etter at 16-åringen hadde forsøkt å knuse seg inn i huset med slegge.

– Det er åpenbart at barnevernet ikke har kontroll over situasjonen, sier politioverbetjent Svein Bjørn Losnegård,

Naboer i frykt

Naboene i området ved Steinsland på Askøy opplevde en fryktelig situasjon, da de lørdag ble vitne til det blodige slagsmålet mellom de to ungguttene.

– At det ikke gikk liv tapt, er mer flaks enn man har lov å ha, sier en av naboene til Bergens Tidende.

I ettertid viser det seg at den 16 år gamle gjerningsgutten er under barnevernstiltak, og har stått bak flere alvorlige kriminelle lovbrudd den siste tiden. Han har i vinter vært fengslet, siktet for vold og annen kriminalitet.

16-åringen var i går fortsatt i avhør etter slagsmålet på Ask. Saken har allerede havnet på bordet til Svein Bjørn Losnegård, leder for ungdomsseksjonen ved Sentrum politistasjon.

– Dette er snakk om en person som nettopp har vært i retten for liknende forhold, og så skjer dette igjen. Her er det åpenbart noen som ikke har gjort jobben, sin, sier Losnegård .

– Vi har et kjempeproblem

Askøy-saken går inn i rekken av mange alvorlige forhold som involverer barnevernsbarn: Knivtrusler, spark, slag, ran og bilkjøring, alt utført av gutter som knapt har startet på puberteten.

Losnegård er oppgitt og fortvilet over barnevoldsbølgen.

– Det går ikke lengre an å holde disse tingene skjult. Vi har et kjempeproblem, sier Losnegård.

Spesielt episoden med den 13 år gamle gutten som ble pågrepet av politiet og mistenkt for syv knivran i Bergen i februar, synes Losnegård er meget skremmende. Denne 13-åringen er den samme som i forrige uke angrep en 58 år gammel mann i et garasjeanlegg i Lille Markevei.

– Når 13 år gamle gutter raner og truer med kniv, hva blir da det neste som kan skje, spør Losnegård.

Møter barnevernet i dag

Politioverbetjenten mener at befolkningen har krav på vern mot lovløse tenåringsgutter.

– Dette er oppførsel som rammer den alminnelige delen av befolkningen. Folk forventer at politiet skal ordne opp. Det er ikke 13 og 14 år gamle gutter som skal bestemme hvordan vi skal ha det, sier Losnegård.

I dag går politiet i møte med barnevernet for å diskutere mulige løsninger. Partene skal drøfte hva som er problemet og hvor stort det er. For politiet er problemet uansett så stort at de nå velger å si klart ifra.

– Vi har rundt 30 barnevernsbarn på listen som går igjen hos oss. Utviklingen vi har sett den siste tiden er tragisk, sier Losnegård.

Geir Kjell Andersland, regiondirektør i Barne-, ungdoms— og familieetaten, region vest, er åpen for forslag.

– Nå får vi sette oss ved bordet og diskutere hva vi bør gjøre. Først må vi få status på problemets omfang, så må vi diskutere arbeidsfordelingen mellom politi og barnevern. Til slutt må vi i barnevernet se hva som eventuelt må forbedres, sier Andersland.