25-åringen er tiltalt for forsettlig drap på sin eldre bror. I dag startet rettssaken.

Da 25-åringen ble spurt om han erkjente straffeskyld, svarte han:

— Jeg erkjenner delvis straffeskyld. Det var aldri meningen å drepe ham.

AKTOR: Jan-Inge Wensell Raanes.
ODD E. NERBØ
FORSVARER: Advokat John Christian Elden representerer mannen i retten. Både han og moren vil legge vekt på at 25-åringen ikke drepte broren med forsett.
ODD E. NERBØ

Under forklaringen sa 25-åringen at knivstikkingen skjedde på kjøkkenet.

— Vi hadde kranglet tidligere på kvelden, og jeg sto på kjøkkenet med en kniv. Jeg skulle ha noe vann. Min bror kom ut og sparket meg. Jeg stakk han med kniv i brystet og skulderen. Jeg gikk tilbake til rommet mitt, og så kom politiet raskt, fortalte han.

Krangling hjemme

25-åringen fortalte at han og den eldre broren kranglet i tiden før drapet.

— Jeg ringte politiet noen ganger. Noen ganger slo han og sparket meg. Det var det jeg var redd for at skulle skje denne gangen. Derfor hadde jeg kniven. Men det skulle aldri skjedd. Jeg angrer hver eneste dag, fortalte han.

Han fortalte at han var mye ute og ruste seg, og at han ikke trivdes hjemme.

— Det gikk ikke an å være hjemme. Alt var gale hele tiden. Det ble alltid krangling.

Han fortalte at han var utkjørt og sliten.

— Jeg var psykisk sliten. Jeg hadde tankeproblemer og var utkjørt, fortalte han.

Politibesøk to dager før

Mannen har i avhør forklart at bakgrunnen for konflikten var at hanville ha sin tre år eldre bror og kjæresten ut av leiligheten han disponerte sammen med moren, og athan ble mobbet og trakassert i dagene før drapet.

19. september var politiet på besøk hos familien, etter at 25-åringen ringte dem. De tok da bilder av 25-åringens hals.

Han fortalte i dag i retten at broren prøvde å kvele ham, og at det også var grunnen til at han bar kniv to dager senere. Han forklarte også at brorens kjæreste ofte bidro i kranglingen, også denne dagen.

— Han slo meg og kvelte meg også. Jeg fikk merker på halsen. Det tok politiet bilde av. Det var derfor jeg hadde kniv, men jeg trodde aldri det skulle gå så galt, sa han.

— Hva fryktet du kunne skje, spurte aktor Jan-Inge Wensell Raanes.

— De kunne slått meg ned. Jeg kunne havnet på sykehus, fortalte han.

«Har lyst på en kniv»

Raanes leste opp telefonsamtalen mellom politiet og 25-åringen og hans mor den 19. september. I dialogen sier 25-åringen til politiet at han «har lyst på en kniv, og kjøre den i henne. Men det er ingen god løsning».

Også en tekstmelding mellom 25-åringen og Nav ble lagt frem. Der skriver 25-åringen: «Hun skal ut av politiet, ellers skal jeg drepe henne. De nekter å forlate leiligheten.»

Da Raanes spurte hva han tenkte om meldingene, sa han at han aldri hadde hatt lyst til å stikke brorens kjæreste med kniv.

— Du har sagt at du følte hat mot din bror og hans kjæreste?

— Jeg var sliten. Derfor følte jeg hat. De skulle alltid kalle med drittunge og drittsekk. Derfor forsvarte jeg meg med kniv. Jeg savner min bror hele tiden, svarte 25-åringen til Raanes sitt spørsmål.

- Må ha vært psykotisk

Den 21. september fortalte 25-åringen at han igjen følte seg truet.

— Jeg hadde ikke kontroll. Jeg må ha vært psykotisk. Jeg var ikke meg selv, fortalte han.

Han forklarte også at han aldri trodde at han kom til å drepe sin bror.

— Jeg tenkte ikke at jeg kunne drepe. Hadde jeg ikke vært ruset, hadde jeg aldri gjort det, fortalte han.

25-åringen hadde en promille på 1.5. Han forklarte i dag i retten at han ikke ville stikke mot magen, da han tenkte at det kunne være farlig. I stedet stakk han i brystregionen, forklarte han. 25-åringen fikk ikke vite at broren var død før neste dag.

— Jeg trodde min bror måtte sy noen sting i skulderen og i brystet. Jeg ville bare ha dem ut av huset. Jeg visste ikke jeg kom til å drepe noen, sa han.

Strafferettslig tilregnelig

Moren er blant dem som skal vitne i løpet av de tre dagene som er satt av til saken. Hun har det svært tungt, ifølge bistandsadvokaten hennes, Jannicke Keller-Fløystad.

— De tre var svært sammensveiset, sier hun.

Det var natt til 21. september i fjor den nå 25 år gamle mannen stakk sin tre år eldre bror i brystregionen med kniv i en leilighet i Åsane. Broren døden av skadene etter kort tid, mens moren og kjæresten hans også var i rommet.

I tre måneder frem til januar i år, var 25-åringen underlagt judisiell observasjon for å avklare om han er strafferettslig tilregnelig. Etter at både psykiater, påtalemyndigheten og tiltaltes advokat ba om en tilleggserklæring for å avdekke ytterligere forhold rundt hans psyke, er konklusjonen at mannen kan straffes for å ha stukket broren med kniv.

Per Magne Kristiansen hos advokatfirmaet Elden beskriver saken som en ufattelig tragedie.

— Jeg opplever hans livshistorie som noe av det mest trasige jeg noensinne har vært borti, og jeg har holdt på en stund.